0:05
Főoldal | Rénhírek

Egyelőre nem lesz szakmai érettségi Romániában

Visszaküldte a parlamentnek megfontolásra a szakmai érettségi bevezetéséről szóló jogszabályt Traian Băsescu román államfő – közölte kedden az elnöki hivatal.

MTI | 2012. október 11.

A román szenátus szeptemberben döntött egy új, alacsonyabb szintű, úgynevezett szakmai érettségi bevezetéséről, amely tanúsítaná a középfokú tanulmányok befejezését, de nem jogosítana fel egyetemi felvételire.

A szakmai érettséginél csak a román nyelvi, az idegen nyelvi és az informatikai képességeket felmérő szóbeli vizsgák lennének a hagyományos érettségivel közösek. A szakmai érettséginél az elvégzett, szakosított középiskolában elsajátított szakmai tudásról írásbeli és szóbeli vizsgát kellene tenniük a végzősöknek, s nem kellene írásbeli vizsgákon számot adniuk általános műveltségükről.

Az államfő azt kérte a törvényhozóktól, hogy töröljék az érettségi lebonyolításáról szóló jogszabályból a szakmai érettségire vonatkozó részt. Indoklásában Traian Băsescu arra hivatkozik, hogy a szakmai érettségi fogalma – a szakmai jelző ellenére – megtévesztő, nem illeszkedik az európai képesítési keretrendszerbe (EQF), és rontaná a hagyományos romániai érettségi oklevelekbe vetett nemzetközi bizalmat.

Romániában tavaly és idén – amióta a puskázás megelőzése érdekében kamerákat szereltek a vizsgatermekbe – a vizsgázók fele megbukott az érettségin. Ecaterina Andronescu oktatási miniszter szerint a kormánynak megoldást kellett találnia arra, hogy „az új érettségi rendszer 150 ezer középiskolai végzőst tett munkanélkülivé”, ezért próbált alternatívát kínálni azoknak a végzősöknek, akik nem készülnek egyetemre.

Az oktatás helyzetéről rendezett múlt heti vitanapon az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) képviselői azt állították, hogy a súlytalan, valódi tudás nélkül megszerezhető oklevelekkel a kormányzó Szociál-liberáls Szövetség (USL) az érettségi vizsgán elbukott diákok és szüleik szavazatait akarja megvásárolni, ahelyett, hogy munkára, a tudás és a szellemi értékek megbecsülésére nevelné az ifjúságot.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!