0:05
Főoldal | Rénhírek

Romániai pótérettségi: rosszak az eredmények

Gyenge eredmények születtek a romániai pótérettségin, amelyen országosan a diákoknak csak mintegy 24 százaléka vizsgázott sikeresen.

MTI | 2012. szeptember 4.

Az idén a vizsgázók ugyan jobban szerepeltek, mint a tavaly ősszel pótérettségizők, hiszen akkor csak 16 százalék volt az elégséges osztályzatot elérő diákok aránya. A mostani eredmény viszont sokkal gyengébb, mint a nyári érettségié, amikor a diákok 44 százaléka kapott érettségi oklevelet.

Ecaterina Andronescu oktatási miniszter szerint mintegy 85 ezer diák vett részt a pótvizsgán, közülük körülbelül 20 ezren érettségiztek sikeresen. Összesen 99 ezren iratkoztak be a pótérettségire, de 14 ezren meg sem jelentek, vélhetően azért, mert úgy gondolták, hogy nincs esélyük érettségi bizonyítványt szerezni. Romániában évről-évre csökken azoknak a végzős diákoknak az aránya, akik részt vesznek az érettségin.

Az országos arányhoz képest jó eredményeket felmutató megyék zömében enyhén egyharmad fölötti volt a sikeresen érettségizők aránya. Giurgiu megyében a diákok fele vizsgázott eredményesen.

A jelentős magyar lakossággal rendelkező megyék közül Bihar szerepelt jobban, ahol a vizsgázók egyharmadának sikerült a pótérettségije. Maros megyében 23 százalék, Hargita megyében 22 százalék, Kovászna megyében pedig 16 százalék volt az eredményesen vizsgázók aránya.

Romániában jelenleg egységes az érettségi vizsga, de az oktatási minisztérium jövőre be akarja vezetni a differenciált megmérettetést. Andronescu szerint a jövő évben várhatóan lesz egy egységes országos érettségi vizsga, amely azoknak szól, akik folytatni szeretnék tanulmányaikat. Emellett úgynevezett szakoktatási érettségi vizsga is lesz, amelyen azok a diákok vehetnek részt, akik nem akarnak egyetemre beiratkozni, hanem a munkaerőpiacon akarnak elhelyezkedni.

Romániában az utóbbi években folyamatosan romlottak a vizsgaeredmények. Míg 2009-ben a jelentkezők 81,47 százaléka, 2010-ben a 69,3 százaléka vizsgázott sikeresen, 2011-ben a jelentkezőknek már csak alig a fele szerzett érettségi bizonyítványt.

A csökkenés fő oka a vizsga felügyeletének szigorítása, hiszen videokamerákat szereltek fel az osztálytermekben a puskázás kiküszöbölése érdekében. A romániai közoktatás súlyos válságban van, és elemzők szerint a gyenge érettségi eredmények hűen tükrözik a diákok felkészületlenségét.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!