0:05
Főoldal | Rénhírek

Kitüntették Bakay Kornélt

Bakay szerint a sumér írásból származik a rovásírás, a magyarok pedig a hunoktól és a szkítáktól. Krisztus szerinte nem volt zsidó – a zsidók rabszolga-kereskedők voltak. Ideje volt hát kitüntetni.

Rénhírek | 2013. március 14.

Az index.hu információi szerint Magyar Arany Érdemkeresztet adományozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mások mellett Bakay Kornél régész-tanár részére is. De kicsoda Bakay Kornél?

A Wikipédia szerint Bakay László Gyula tanítványa volt, egy ideig az MTA kutatójaként tevékenykedett, majd főiskolákon tanított, végül a soha nem akkreditált Miskolci Bölcsész Egyesületben lett tanszékvezető. 1994-ben és 2002-ben a MIÉP színeiben indult az országgyűlési választásokon. 2004-ben általános iskolai tankönyvet adott ki:

amellett, hogy kétségbe vonja a darwini evolúciós elméletet is –, az őskori barlangfestményeken magyar rovásírást vél felfedezni, a legrégibb írásrendszernek állítja a magyar rovásírást, és összekapcsolja a sumér írással, kétségbe vonja az ókori zsidó állam (Dávid és Salamon) létezését, a hunokat és szkítákat hozza rokonságba a magyarokkal, sőt, a kelta, etruszk, görög kultúrát is kimondva vagy sejtetve a magyarból eredezteti, továbbá Krisztust nem zsidónak, hanem párthusnak véli, miközben a középkori rabszolgakereskedelmet a zsidóknak tulajdonítja.

2003-ban Horthy katonái – Szálasi nyilasai címen rendezett kiállítást, mely botrányba fulladt, ezért be kellett zárni. 2010-ben Hogyan lettünk finnugorok? címen adott ki kötetet. Ezt az interneten is elolvashatjuk.

A nagy mű
A nagy mű
(Forrás: mvsz.hu)

 

Az MTI Bakay kitüntetéséről nem közölt hírt. Az egyetlen hír, melyben neve szerepel, a Hegedűs Loránt református püspök temetéséről szóló beszámoló:

Bakay Kornél régész-történész, nyugalmazott egyetemi tanár „felülmúlhatatlan jelenségnek, prófétikus zseninek” nevezte a néhai püspököt, aki az Antall-kormány alatt „döbbent rá arra, hogy a nem baloldali kormányok is álnemzetiek”, mert megszavazták egyebek mellett az abortusztörvényt. Beszédében felidézte, hogy Hegedűs Loránt „1994-ben hirdette meg nemzeti radikalizmusát”, később pedig vállalta a Magyar Gárda támogatását.

Balog Zoltán a Szaniszló Ferenc kitüntetése kapcsán kitört felháborodás után az MTI-nek a következőket nyilatkozta:

2013. március 15-e alkalmából egy újságírói szervezet javaslatára Táncsics Mihály-díjat adományoztam Szaniszló Ferenc újságírónak. Ezt a döntést úgy hoztam meg, hogy nem volt tudomásom a korábban komoly szakmai színvonalon dolgozó külpolitikai szerkesztő és újságíró elmúlt időszakban tett, az emberi méltóságot sértő nyilatkozatairól. Ezek mind személyes hitvallásommal, mind a kormány értékrendjével összeegyeztethetetlenek. Ezen nézetek ismeretében nem fogadtam volna el az elém terjesztett javaslatot. Mivel a jogszabályok nem teszik lehetővé a kitüntetések és díjak visszavonását, így csak sajnálatomat tudom kifejezni a rossz döntés miatt.Ez az eset még inkább tudatosítja bennem azt a felelősséget, melyet a több száz jelölt közötti választás jelent úgy, hogy nincs lehetőségem mindegyikük teljes életútjának megismerésére.

Úgy tűnik, a miniszter úrnak nem csak arra nincs lehetősége, hogy személyesen megismerje a kitüntetettek életútját, de arra sem, hogy valamelyik munkatársát egy kis guglizással vagy a Wikipédia megnyitásával megbízza. A jövőben tehát újabb szélsőséges futóbolondok kitüntetése várható.  Ön szerint ki lesz a következő?

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (13):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
10 éve 2013. április 5. 20:42
13 baloch

E cikk bevezetője azzal kezdte, hogy Bakay Kornél szerint a magyarok a hunoktól és a szkítáktól származnak. A megállapítás valószínűleg helytálló, mégha valakinek a begye nehezen is emészti.

Bizonyíték? A cikk előhúzta Bakayra hivatkozva a genetikát. Megvédem Bakayt: a genetika szerint a magyarság eredete szerint éppoly sokszínű és sokoldalú, mint néphagyományaiban, mondáiban. El nem tudom képzelni az elavult és csontig nyúzott finn-ugor elméletre gondolva, hogy ezt a különleges értéket, ezt a magyar múltat, ami maradékaiban is lenyűgöző, a Szibéria környéki sátrakból indítsam. "Ezer" érv szól ellene, és csak néhány mellette.

Az "ezer"-ből csak hirtelen néhány:

- Nyelvi rokonság nemcsak az ural-altáji nyelvekkel tapasztalható, hanem bonyolult, és igen sokrétű kapcsolat van a "kelta-szerű" nyelvekkel is. Collinder szerint 450 magyar-finnugor közös szó van, a magyar nyelvészek egy finnugrista csoportja szerint akár ezer is lehet (külföldi, nemzetközileg elismert finnugrista szakemberek csapata viszont az utóbbi állítást cáfolja). Timaru-Kast 1000-1500 kelta-magyar szókapcsolatot gyűjtött, pedig nem is foglalkozott vele száz évet (érdekes a kelta-magyar mondák párhuzama is).

- Genetikai kapcsolataink sokkal erősebbek a szkíta, kelta és közel-keleti népek felé (apai ágat nézve, azaz a mondabeli Hunor és Magor személyeket népeket megszemélyesítő nevekként értelmezve, csakúgy, mint Dula lányainak népét, vagy akár Bereka fiait), mint az északi finn-ugor népek felé, elismerve, hogy vannak kapcsolatok; pl a Rurik dinasztia, és a tőle származó orosz nagyhercegi dinasztiák genetikai magyar kapcsolatai tényleg finn-ugor eredetűek (azaz Rurik genetikailag finnugor volt).

- A honfoglaláskori és korábbi kárpát-medencei régészeti leletek nagyon hasonlítanak azoknak a kultúráknak a leletegyüttesére, akikkel a délibábosként csúfolt kutatók kapcsolatba hozzák a magyarságot, és azokkal valamilyen rokonságban lévő népeket (szabad elképedni: egész Eurázsiában vannak rokonaink, genetikailag).

- A szkíta-kelta régészeti leletegyüttesek olvasmányaim alapján igen szoros kapcsolatban vannak egymással, és végső soron érintik az Azovi-vidéket és a Kaukázus alatti vidéket is.

- A Kaukázus alatti részről csak egy kevéssé ismert szigetet emelek ki: Bahrain. Százezernyi kurgán a kis szigeten, a világ legnagyobb nekropolisza. Állítólag a sumérok szent temetkezési helye volt (Dilmun, Awal, "véletlenül" mint az Arthur-legenda Awalon-ja). A kurgán-kultúra tipikus szkíta jellemző. A magyar mintaadók sorra kapják a jelzéseket, hogy többek közt ma arabnak nevezett vidékeken is vannak új genetikai kapcsolataik, ma élő emberekkel, többek közt Irakból, Bahrainból, Qatarból stb., különféle ősapai haplocsoportból: pl E1b, R1a, R1b, J1, J2. Természetesen nem a zsidókhoz köthető ez a kapcsolat, mert ők is csak egy pici rétege ennek a nagy közösségnek, amit emberiségnek hívunk. Nekem is van zsidó genetikai kapcsolatom, ugyanúgy, mint magyar, mint ujgur, mint skót, mint mordva (azon belül erza), mint morva (a Budai Krónikában említett Svatí Bolug miért lett Szvatopluk?), mint komi (varég!), mint mari (muszlim!), mint szláv, mint német (a 800-as évek elejéről magyarnak gyanítható névvel!) stb.

Ez egy őskáosz, ahogy a cikkben valahol olvastam. A kifejezés helyes. Az a kérdés merül fel ilyenkor bennem, hogy miért kell cikizni azt, aki rátalál valamire, ami lehet, hogy igaz? Irigység? Gyűlölet? Tudatlanság? Nem tudom. De hogy van valami alapja annak, amiről a délibábosnak gúnyolt kutatók írnak, az tény. Talán nekik kellene segíteni, hogy élesebb legyen a kép.

10 éve 2013. március 20. 09:50
12 Én is

Nem érdemes hőbörögni, mert még alaptörvénybe foglalják Bakay Kornél nézeteit. Az oktatást is rendbe teszik majd: a Miskolci Bölcsész Egyesület kap majd pénzt az államtól, aki mást tanít az meg nem!

10 éve 2013. március 18. 10:37
11 istentudja

@birot:

Szelektív a hallásod.Nem kicsit...

10 éve 2013. március 18. 00:37
10 birot

Érdekes, olyanról még nem hallottam, hogy tévedésből szélsőbalosokat tüntettek volna ki. Pedig ilyen baki ugyanúgy bekövetkezhetne. Milyen arányban adják a londoni bukmékerirodák annak az esélyét, hogy 2014-ben tévedésből szélsőbalost tüntetnek ki?

10 éve 2013. március 16. 15:01
9 Tgr

@Ed'igen: valószínűleg emlékeznek még rá, mi lett a Földrajzinév-bizottsággal, amikor megpróbált szakmai szempontokat érvényesíteni egy politikai döntéssel szemben.

10 éve 2013. március 16. 12:40
8 Ed'igen

Ez ellen nem tiltakozik senki valamilyen hivatalos fórumon? Mégiscsak van egy Nyelvtudományi Intézet, és van egy csomó felsőoktatási intézményben mindenféle nyelvészet tanszék.

Ha van valami hivatalosabb tiltakozás, esetleg aláírnivaló, tudassátok már, tegyétek ki.

köszi

10 éve 2013. március 15. 08:04
7 arafuraferi

@Roland2: héber gyöknyelvrokonság? lenne felháborodás, a szélsőségeseknek a jelzővel lenne bajuk, a tudománynak, meg a gyöknyelvészettel.

10 éve 2013. március 14. 22:48
6 Pierre de La Croix

@szamilaci: Jaj, a perzsák akkor már az MTA-ban ülnek?

en.wikipedia.org/wiki/Zal

10 éve 2013. március 14. 22:06
5 Roland2

Ön szerint ki lesz a következő?

- Krizsa Katalin

10 éve 2013. március 14. 21:54
4 szamilaci

Megérdemelte a kitüntetést! Szerintem z áltudósok inkább az MTA-ban üldögélnek.

10 éve 2013. március 14. 21:46
3 Sultanus Constantinus

Szerintem legközelebb azt fogják kitüntetni, aki szerint a Föld tányéralakú és a Naprendszer központja. :D

10 éve 2013. március 14. 21:38
2 Fejes László (nyest.hu)

@Avatar: Köszönjük, javítva.

10 éve 2013. március 14. 21:17
1 Avatar

"1994-ben és 2002-ben között"? (2. bekezdés)