0:05
Főoldal | Rénhírek

Diplomamunka a vécéből

Mit csinálnak olyan sokáig a lányok a vécében? Talán némiképp meglepő, de a nyelvjárásokról vitatkoznak! Többek között.

Rénhírek | 2014. július 8.

Ha máshonnan nem, hát Umberto Eco Hogyan írjunk szakdolgozatot című művéből tudhatjuk, hogy tudományos munkát – így szakdolgozatot is – gyakorlatilag bármiből lehet írni: nem a téma, hanem annak feldolgozásmódja dönti el, hogy valamit komolyan vehetünk-e, vagy sem. Nem csoda, ha készülnek olyan tudományos munkák is, melyeket témájuk alapján első pillanatra nem tűnnének annyira tudományosnak.

A finn Anna Noreman például a Helsinki Egyetem női vécéiben található feliratokról írta diplomamunkáját – számol be róla a Helsingin Sanomat. Megállapítása szerint a vécéfirkák kedvenc témája (nem meglepő módon) a szex és (némileg meglepő módon) a vallás. A feliratok egy része a helyiség látogatóinak összetartozás-érzését igyekszik kifejezni, más részük éppen hogy elhatárolófni igyekszik – akárcsak a neten. Noreman szerint a feliratok ahhoz hasonlóan provokatívan és konfliktust keresve reagálnak egymásra, ahogy az arctalan felhasználók a csetszobákban.

Noreman úgy véli, a vécéfalfirkák a finn nemzeti örökség részei, olyan kulturális anyagot hordoznak, melyet más típusú dokumentumokban nem találunk meg. A Helsingin Sanomat rövid válogatást közöl Noreman gyűjteményéből.

– Mér pisilnek a lányok olyan lassan, hogy hatalmasak a sorok?
– A fiúk tudnak állva hugyozni
– Mert egy csomó idő elmegy ezeknek a feliratoknak az olvasásával

Jézus begyógyította a lyukat a fogamban! Imádkoztam, és ő válaszolt. A fogorvos ámuldozott: „Ilyen nincs!” Visszakaptam a pénzem! :D A lyukat 48 órával korábban fedezték fel. Dicsőség az úrnak! :)

– [női név] dugja a diákjait? Mit gondoltok?
– Dughatna engem is!
– És engem! Csodás nő.
– Hogyan tud egy nő „dugni”?

– [nyelvjárásiasan] A szerelem tüze a világmindenség (maailmankaikeus) legnagyobb tüze. Képzeljétek a saját helyzetetekbe.
– [nyelvjárásiasan] Nem is tudsz savóiul.
– Te sem.
– az bizony muailmankaekeus

Remélhetőleg a feliratok nem a bölcsészkar vécéjéből származnak, hiszen sem az ua, sem az aa nem „magánhangzópár” a finnben: az előbbi diftongus, az utóbbi hosszá magánhangzó (kb. [á]).

– [nyelvjársiasan] No, bár Savo szívéből származom, a savóit is sokféleképpen lehet használni. Az UA magánhangzópár bosszantóan hangzik, ezért  használom inkább az AA magánhangzópárt.

Legalább időnként olvassatok Nietchét!

– A profok tényleg kefélnek a diákokkal, mint a Szívek akadémiájában (finn sorozat) és a filmekben?
– Aha, én is lefeküdtem egy proffal, bár a gimis tanárommal is elégedett lettem volna...

– Végre a helyemen érzem magam! Bámulatos!
– A vécében?
– Jeeee!


(Forrás: pinterest.com / Napu)

Noreman elismerte, hogy ő is lelkes vécéfirkáló. Amikor leadta a dolgozatát, firkában köszönte meg az anyagot a többieknek. A jövőben is tervezi a firkák olvasását, de tudományos kutatásukat nem kívánja folytatni.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
10 éve 2014. július 13. 18:04
1 zegernyei

A műfaj magyar művelője Balázs Géza:

1. Firkálások a gödöllői HÉV-en. ELTE, Budapest, 1983. 113 p. (Előszó: Voigt Vilmos.) (Magyar Csoportnyelvi Dolgozatok 18.)

2. Sátorfirkálások. ELTE, Budapest, 1987. 129 p. (Magyar Csoportnyelvi Dolgozatok 34.)