0:05
Főoldal | Rénhírek
Könyvbemutató

Weöres 100

Weöres Sándor idén nyáron ünnepelhetné születésének 100. évfordulóját. Ebből az alkalomból két új kötete is megjelenik a Holnap Kiadó gondozásában. A könyvbemutatóra 2013. április 10-én 17 órakor kerül sor a budapesti Szatyor galériában.

nyest.hu | 2013. április 10.

 Nem rejtőzöm – csak igazában nem vagyok” – írta Önarcképében. A képei és rímei mögötti szenvedély mentes a modern világ lüktetésétől. Békés, igyekvésmentes hangulatot teremtenek a látszólag értelmetlen sorok is: „din don diridongó”. Ha pedig az olvasót egyszer magával ragadta ez a racionalitástól távoli világ, azt kívánja, bárcsak örökké ott maradhatna. A többi pedig „letye – petye – lepetye”.

A magyar irodalom legsokoldalúbb költője, Weöres Sándor 100 éve született Szombathelyen. Az evangélikus neveltetésű, beteges kisfiú első publikációi már tinédzserévei elején megjelentek, és Babits figyelmét is kiérdemelték.

Sikerei ellenére, formalizmusa olyannyira lázította a politikai megerősítésre éhes döntéshozókat, hogy nyelvi bravúrjait és holisztikus látásmódját – melyre nagy hatással volt Hamvas Béla és a keleti vallási hagyomány – kénytelen volt gyermekversekben kibontakoztatni. Alkotásaira épp ezért fokozottan igaz, hogy gyermekeknek szól, de nem csak gyermekekhez szól. Művei napjainkban is időszerűek, valamennyiünket átitatnak nyelvünk gazdagságával, szépségével, dallamosságával.

Weöres 100
Forrás: facebook.com

 

Az emlékév alkalmából a Holnap Kiadó két különleges kötettel készül a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra. A szerkesztők Weöres Sándor legszebb gyermekverseiből válogattak, amelyben a legismertebbektől a kevésbé felfedezett darabokig, az óvodásoktól az iskolásokig mindenki találhat kedvére való költeményt. A duplakiadásba a szerdai bemutatón Lázár Balázs és Tallián Mariann színészházaspár közreműködésével adnak betekintést a Holnap Kiadó munkatársai.

A kötetek igazi különlegessége, hogy ugyanazt a szöveget két tehetséges fiatal illusztrálja, akik teljesen más oldalról jelenítik meg a Weöres Sándor műveinek hangulatát. Domján-Udvardy Melinda és a szerb származású Igor Lazin rajzai kecsessé és nőiesen finommá, ugyanakkor elevenné és maivá varázsolják ezt a két valóban nem mindennapi könyvet.

A meghívó
A meghívó
(Forrás: Holnap Kiadó)

 

Az ingyenes könyvbemutatóra a szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt 2013. április 10-én, 17 órakor a Szatyor Galériába (XI. kerület, Bartók Béla út 36.), ahol a látogatók a két kötetet egy áráért is megvásárolhatják. További információt e-mailben kaphatnak Sárvári Balázs szervezőtől.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!