0:05
Főoldal | Rénhírek

Vonatkozik-e a némasági fogadalom a csetelésre?

A világhálóval kerüli meg némasági fogadalmát egy apáca Nagy-Britanniában: a neten cseverészik, miközben csendben van.

MTI | 2012. július 2.

A 41 éves Elizabeth Pio nem alattomban társalog a világhálós közösségi portálokon, hanem a Bethany Nővérei anglikán apácarend megbízásából, és mondandójába bele-beleszövi vallását. Az imák, szentek mellett ugyanakkor  aktuális események is szóba kerülnek csevegéseiben, így például a labdarúgó Európa-bajnokság. Amikor az angol válogatott kikapott a negyeddöntőben Olaszországtól  vasárnap volt , Elizabeth nővér a következőt írta a búcsúról: „A vasárnap az Úr napja, de vajon a profi focié is....? Isten győzött, Anglia kiesett!”

Az apácarend szabályzata szerint naponta több órán át némán kell elmélkedniük a nővéreknek. Elizabeth nővér már hét éve a rend tagja, szegénységi, önmegtartóztatási és engedelmességi fogadalmat téve. Számítógéptelenség nem szerepelt a követelmények között, a némasági napszak kiötlői a maguk idején még nem számolhattak ezzel a kommunikációs lehetőséggel.

Elizabeth nővér netcsevegésével azt szeretné példázni, hogy  mint fogalmaz  „az apácák emberi lények, nem olyan jámbor teremtmények, akik állandóan spirituális dolgokon elmélkednek, és fontos tudatni a világgal, hogy az apácák és a szeretetesek képesek használni a jelenlegi technikákat, nem vagyunk annyira elmaradva a kortól”  idézte őt a BBC brit közszolgálati tartalomszolgáltató.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (3):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2012. július 4. 23:44
3 faklya

@Szalakóta: Jé, még van, aki lát egy MTI cikket, és nem keresi meg azonnal az eredetit?

"to convey her religious messages in between spending time in silence"

11 éve 2012. július 4. 20:24
2 El Vaquero

Ha már megengedett a netezés, akkor miért nem tol FPS játékokat, meg néz filmeket (felnőttet is)? Csetelni unalmas hosszú távon.

11 éve 2012. július 4. 18:24
1 Szalakóta

A katolikus rendekben a némasági napszak vagy időszak idején a szerzeteseknek nem szabad hangot adniuk, tehát nemcsak beszélni tilos, hanem még köhögniük és tüsszenteniük is.

Nem biztos, hogy ma az alapítók tiltakoznának a cset ellen. Például a karthauziak csak az egyházi ünnepeken szólalhattak meg (a papok minden vasárnap,hogy elmondhassák a misét), de kódexeket másoltak, azt nem tiltották meg nekik. A külvilággal kapcsolatot tartókra sokszor nem is vonatkozott a némaság.

Kérdés, hogy a szabályzat azt írja-e, hogy ezt az időszakot csendes elmélkedésre kell-e használni, vagy azt, hogy a tagok a rendes munkájukat végzik.