0:05
Főoldal | Rénhírek
Félúton Hawaii és Új-Zéland között

Ünnepi hét a távoli Óceániában

Július elsején kezdődik a szamoai nyelv hete Új-Zélandon. A szamoai azért fontos az új-zélandiak számára, mert a bevándorlás miatt ez az ország harmadik leggyakoribb nyelve.

nyest.hu | 2011. május 31.

Félúton Hawaii és Új-Zéland között, az óceániai Szamoa igazán távol esik mindentől. Az apró ország legutoljára arról híresült el, hogy miniszterelnöke idén bejelentette, hogy az eddig a dátumválasztó vonal keleti oldalán fekvő ország jövőre nem lesz tovább mindig egy nappal lemaradva Új-Zélandhoz képest.

A július elsején kezdődő szamoai nyelv hetének az apropója, hogy ez a nap Szamoa függetlenségi napja. Az ország 1914-től 1962-ig állt új-zélandi fennhatóság alatt, míg a szigetcsoport keleti szigetei a mai napig az Egyesült Államokhoz tartoznak – a fő kulturális különbség, hogy az egyik területre Új-Zéland hatott jobban, a másikra pedig az USA. Szamoán a rugby és a krikett népszerű, Amerikai Szamoán pedig a baseball és az amerikai futball. A lakosság anyanyelve mindkét helyen a szamoai, ami a maori, tahiti és hawaii nyelvekkel közeli rokonságban álló polinéz nyelv.

Az új-zélandi kormányzás évtizedei miatt lett a szamoaiak egy részének kedvelt kivándorlási célja Új-Zéland. Szamoa lakossága ma 180 ezer, ami alig több mint az új-zélandi szamoaiak 140 ezres létszáma, amivel jelenleg az ország harmadik legnagyobb nyelvi csoportját alkotják az angol és a maori beszélők után.

Forrás:

Voxy: Song Launches Samoan Language Week

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!