0:05
Főoldal | Rénhírek

Tudományos ülés és filmvetítés Benyovszky Móric emlékére

- Benyovszky Móric világhírű 18. századi magyar utazóról, hajósról és felfedezőről tartanak tudományos ülést születése 265. és halála 225. évfordulóján Budapesten az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK)dísztermében pénteken, előtte csütörtökön a Szlovák Intézetben filmvetítéssel emlékeznek Nyitra vármegye szülöttére.

MTI | 2011. szeptember 29.

Az emlékülést a nagy magyar utazó emlékének ápolására alakult Magyar-Madagaszkári Baráti Társaság szervezi. Ennek elnöke, G. Németh György újságíró az MTI-nek elmondta: hat állami intézmény, köztük a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Afrika Társaság, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a budapesti Szlovák, Lengyel és Francia Intézet vesz részt a pénteki emlékezésen, amelynek megnyitóján Hóvári János helyettes külügyi államtitkár beszél.

Az ülés vezető előadója Voigt Vilmos folklorista egyetemi tanár lesz, aki a Benyovszky-napló korhű fordításáról fog beszélni. A brit királyi könyvtárból az OSZK mikrofilmen megkapta Benyovszky 1772 és 1776 között franciául írt naplóját és ingyen a kiadási jogot. A napló francia, magyar és angol nyelven 2004-ben jelent meg az OSZK és a Kossuth Kiadó gondozásában. A naplót New Yorkban is bemutatták, nagy volt az érdeklődés, mert Benyovszky 1785-ben Baltimore-ból hajózott ki utoljára – idézte fel G. Németh György.

Lugosi Győző a Benyovszky-életmű fehér foltjairól, Szádeczky-Kardoss Irma a világutazó születéséhez kapcsolódó forrásanyagokról, Csáky Imre címertörténész a Mária Terézia által Benyovszkynak adományozott címerről, Reisz T. Csaba az Országos Levéltárban őrzött Benyovszky-dokumentumokról beszél. Cséke Zsolt Benyovszky emlékek Madagaszkáron címmel, Rákóczi István Benyovszky Móric királyságáról tart előadást. Katonai pályafutásáról Czigány István, a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött Benyovszky hárfáról Radnóti Klára beszél, emellett a francia, a lengyel és a szlovák intézet képviselői is megemlékeznek az utazóról, a katonáról, a madagaszkári királyról.

Az OSZK-beli emlékülésen ott lesz a madagaszkári tiszteletbeli konzul is.

A budapesti Szlovák Intézetben csütörtökön este levetítik a Vivát Benyovszky! című 1975-ben készült magyar-csehszlovák filmet. Az eseményen jelen lesz a film főszereplője, a 75 éves Jozef Adamovic, valamint Medgyesi Mária, aki Mária Teréziát alakította. A filmben szerepelt többek között Juhász Jácint, Bujtor István, Zenthe Ferenc, Őze Lajos és Gábor Miklós is.

Benyovszky Móric (1746-1786) viszontagságos élete négy földrész számos pontjához kapcsolódik. Az egykori madagaszkári király a világ negyedik legnagyobb szigetén nyerte el az egymással még ma is szemben álló törzsek rokonszenvét, elsősorban humánus viselkedésével, országépítő törekvéseivel. Ott is halt meg eredeti megbízója, a francia király alattvalóinak golyója által.

Több nemzet tekinti magáénak. Szlovákia saját szülöttjének tartja, hiszen Benyovszky a Nyitra vármegyei Verbón született. Lengyelországban a lengyelek oldalán harcolt az oroszokkal vívott háborúban, ezért a lengyelek hősként tekintenek rá. Madagaszkáron néhány éve magyar történelmi személyiségként tartják számon, utcák viselik a nevét. Itthon születésének és halálának évfordulója először került a kiemelt nemzeti évfordulók sorába - összegezte G. Németh György az MTI-nek.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (6):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2011. szeptember 29. 17:42
6 periland

@Roland2: Benyovszky Móric nem volt szlovák, sem lengyel. A Benyovszky család eredete a következő:

Zách Felicián király ellen elkövetett merénylete után három hónappal összeült a királyi tanács, és ítéletet hoztak. Zách Felicián családja háromiziglen kiirtandó. Zách Felicián fiát a merénylet helyszínén lekaszabolták, Klárát megcsonkították (fülét, orrát, ujjait levágták, s így vitték kocsin városszerte, és kiáltoznia kellett, hogy bűnt követett el.) Zách Felicián másik lányát - Sebét - Léván a főtéren kivégezték. De menekült a család többi tagja - unokatestvérek, nagybácsik, nagynénik - mindenki, aki harmadíziglen volt Feliciánnal rokonságban. Hová menekültek? Lengyelországba.

Száz évvel később Zsigmond amnesztiát adott a család leszármazottjainak. Ekkor két fiú Lengyelországból visszajött. Az egyiket Benjáminnak hívták, ő alapította a Benyovszky családot.

A teljesség érdekében szükséges tudni, hogy a török hódoltság megszűnése után a nemesi birtokokat összeirandó Bécsből cseh anyanyelvű hivatalnokok járták Magyarország megyéit. Ők azok, akik a magyar családnevekből "szky" -re végződő neveket kreáltak.

Pl. Rákó községben élő (Túróc megye) magyar nemeseket) Rakovszky -nak kereszteltek. A földbirtokos magyar nemesek nem foglalkoztak azzal, mit írnak le a cseh hivatalnokok. De amikor 10 évvel később ismét megjelentek egy-egy birtokon, és közölték, hogy ez a birtok Rakovszky családé, kijavították, mondván nem Rakovszky hanem Rákóczi. "Igen? " hangzott a válasz. "Akkor ez a birtok nem a maguké".

Így aztán maradt minden a régiben. A Borsiczi családból Borsicky lett, a Sipiceiekből Sipicky, Rákócziból Rakovszky, stb. Így keletkezett a Benyovszky családnév is.

12 éve 2011. szeptember 29. 17:41
5 bibi

Szerintem akkoriban a szlovák szó sem nagyon volt használatban, és a korabeli tótok tekintélyesebbje is inkább tartotta magát magyarnak mint szlováknak, különösen ha nemessége is volt az illetőnek. Minthogy az csak magyar nemesség lehetett. A Benyovszkyak a magyar főnemességhez tartoztak, a családot tarthatták valamilyen eredetűnek (a magyaron kívül leginkább lengyel vagy horvát jöhetett szóba), de semmi esetre sem tarthatták magukat tótnak. Benyovszky apja magas bécsi körökben forgott, anyja Révay lány. Akkoriban ilyen rangban, Bécsben valaki lehetett osztrák, német (tkp. szász, vagy bajor, stb), magyar, cseh, lengyel vagy horvát, más nem nagyon.

A mai szlovákok szerint Rakocziho is szlovák volt.

12 éve 2011. szeptember 29. 16:03
4 Roland2

@Fejes László (nyest.hu): Tehát azt a történelmi személyiséget,aki az egykori Felvidéken született vagy élt,automatikusan tarthatják szlováknak (mert vmi ilyesmi dologról van szó) ?

12 éve 2011. szeptember 29. 15:55
3 Pesta

Az ős-szlovákok már a Szíriuszon is előbb ott voltak. :D

12 éve 2011. szeptember 29. 15:25
2 Fejes László (nyest.hu)

@Roland2: „de magyar identitása volt” És az mit jelent? Mert a mai értelemben vett nemzettudat akkor még nem alakult ki. Legfeljebb hungarustudata lehetett, de annak a mai szlovákok legalább annyira örökösei, mint a magyarok.

12 éve 2011. szeptember 29. 11:20
1 Roland2

"Szlovákia saját szülöttjének tartja" Tulajdonképpen attól sem riadnak vissza,hogy szlováknak titulálják:

www.youtube.com/watch?v=cKFg0pKNF-E

(Valójában lengyel ősökkel rendelkezett.de magyar identitása volt).