0:05
Főoldal | Rénhírek
Kína

Törölték az újságíráskurzust

Van olyan téma, mely túlságosan ellentmondásos ahhoz, hogy az egyetemen beszéljenek róla.

MTI | 2013. május 22.

Törölték a szókimondásáról ismert Jang Haj-peng kínai újságíró kurzusát a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetemén. Az egyik kínai szakmai portál közlése szerint ez valószínűleg felsőbb utasításra történt. Mint a China News Network írja, Jang oknyomozóújságírás-kurzust tartott volna a nagy hírű felsőoktatási intézményben, s óráin kifejezett hangsúlyt kapott volna a kormányzati korrupció kérdése. Az órát meghirdették ugyan, azonban „egy magas rangú hivatalnok figyelmeztetése után”, miszerint a téma túlságosan ellentmondásos ahhoz, hogy arról az egyetemen beszéljenek, törölték a választható kurzusok sorából – írja a honlap. A diákoknak azt mondták, formális okokból hiúsult meg a kurzus megtartása.

Jangot a Kuangtong tartomány liberális lapjának, a Nanfang Csoumonak az újságírójaként ismerhették meg a kínai olvasók. Legutóbb az egykori csungkingi párttitkár, Po Hszi-laj korrupciós és feleségének méregkeverő ügye körüli eseményekről tudósított, sokszor bennfentes információkat tárva a nyilvánosság elé. Ő volt az első újságíró Kínában, aki összefüggésbe hozta Póékat Neil Heywood brit üzletemberrel, akiről később kiderült: Po Hszi-laj felesége mérgezte meg.

A sanghaji kurzus egyik fő témája lett volna az a nemzetközi visszhangot kiváltott, tavalyi The New York Times-cikk is, mely a márciusban leköszönt miniszterelnök, Ven Csia-pao és családjának pénzügyeit járja körbe. A cikk nyilvánosságra kerülése óta a The New York Times angol és kínai nyelvű honlapját is blokkolják, az írást publikálása után alig pár órával már nem volt elérhető a kínai interneten.

A kurzus eltörlése egybeesik a hongkongi média által a hetekben megszellőztetett, felsőoktatási intézményeket érintő központi politikáról szóló hírekkel is. A South China Morning Post május közepén több kínai egyetemi professzort idézve arról számolt be, hogy a központi vezetés utasítására hét téma kerülendő a jövőben a kínai egyetemeken. Ezek közt a polgári jogok, a sajtószabadság, az egyetemes értékek, a jogi függetlenség és a kínai kommunista párt korábbi hibáinak ismertetése is szerepelnek.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!