0:05
Főoldal | Rénhírek

Enyhült a cenzúra Kínában

Hétfőtől újra rá lehet keresni a kínai politikai vezetők nevére. A vezetést kritizáló posztokat továbbra is törlik.

MTI | 2012. december 15.

Enyhítettek a novemberi pártkongresszus idejére megszigorított internetes cenzúrán a kínai hatóságok, az új propagandavezér ugyanakkor az internet működését érintő vizsgálatok fokozására szólított fel. Az enyhítés azt jelenti, hogy hétfőtől újra rá lehet keresni a kínai vezetők, többek közt a leendő kínai elnök, Hszi Csin-ping és a leendő kínai miniszterelnök, Li Ko-csiang nevére a kínai mikroblogokon. A keresés hibaüzenet helyett velük kapcsolatos híreket és felhasználói kommenteket is kiad. Az elmúlt hónapban erre nem volt lehetőség: az internetes cenzúra a Kínai Kommunista Párt november eleji XVIII. kongresszusának kezdete előtt érezhetően megszigorodott. A kongresszus kezdetének napján, november nyolcadikán például már több tucat politikus nevére nem lehetett rákeresni, s már napokkal azelőtt a The New York Times Ven Csia-pao családjának vagyonát firtató írása miatt a jelenlegi miniszterelnök és összes hozzátartozójának nevét letiltották a cenzorok, s ezek azóta sem kereshetőek.

Az enyhítés nem jelenti persze a cenzúra feloldását, továbbra is törlik a vezetést kritizáló posztokat a mikroblogról. A Hongkongi Egyetemnek a Sina mikroblogon törölt és cenzúrázott bejegyzéseket követni próbáló adatbázisa is ezt támasztja alá: eszerint Hszi legutóbbi, a dél-kínai Kuangtung tartománybeli útja kapcsán a leendő elnök körvonalazódó politikáját, illetve a vezetést általánosságban kritizáló bejegyzéseket törölték. De ugyanerre a sorsa jutottak a Hszi családtagjait érintő kommentárok és az álnév alatt a Harvardon tanuló lányára vonatkozó fényképek is. 

A további enyhítést az is kétségessé teszi, hogy a központi propagandaosztály új vezetője, Liu Csi-pao a Hszinhua hírügynökség jelentése szerint a múlt hét végén úgy fogalmazott: a pártnak aktívan vizsgálnia kell, hogyan erősíthető meg az internet kiépítése, működtetése és kezelése. Liu azt is hozzátette: a propagandaosztálynak, az ideológiai és kulturális szervezeteknek a Központi Bizottság stratégiai céljainak megfelelően kell tevékenykedniük.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!