0:05
Főoldal | Rénhírek
Régi dicsőség

Süteményt neveztek el róla, most emléktáblát kap

Emléktáblát állítanak Kaposváron Rigó Jancsinak (1858–1927), az egykori híres cigányprímásnak. A táblát annak a Kapos Hotelnek a falán helyezik el, amelynek helyén korábban a Korona Szálló állt. A kalandos életű tehetséges hegedűs sokszor lépett fel ott, az 1870-es évek elejétől Barcza József híres zenekarában játszott.

MTI | 2012. április 29.

Az emléktábla állításának kezdeményezője Kéki Zoltán, Kaposvár címzetes főjegyzője, aki a város közgyűlésének csütörtöki ülésén az előterjesztés szóbeli kiegészítésében hangsúlyozta: a 60-szor 80 centiméter nagyságú márványtáblát a város önkormányzata állíttatja, de nem önkormányzati forrásból, hanem civilek adakozásából, szponzori hozzájárulásból készítik el.


A táblán feltüntetik a cigányprímás Kaposvárhoz való kötődését Rigó Jancsi 15 évesen került a városba, ahol későbbi apósa zenekarában játszott, majd 24 évesen saját zenekart szervezett és elhagyta Kaposvárt, megemlítik romantikus szerelmi kapcsolatát egy belga hercegnével, és azt is, hogy művészetén kívül a róla elnevezett sütemény is kontinens szerte híressé tette.

Rigó Jancsi és Clara Ward-Chimay
Rigó Jancsi és Clara Ward-Chimay
(Forrás: Wikimedia Commons)

A közgyűlés jóváhagyta a 150 ezer forintba kerülő emléktábla állítását, melyet a tervek szerint májusban, a Festők városa fesztivál keretében avatnak fel.

A Rigó Jancsi néven közkedveltté vált habos süteményt a muzsikus és egy belga hercegné annak idején nagy botrány kavart szerelmi kapcsolatának és egy pesti cukrásznak köszönhetik az édesszájúak. A legenda szerint a csokoládéval leöntött tejszínes, kakaóhabos édességet Rigó Jancsi kérésére készítette el cukrász barátja, és a szerelmesek kapcsolatát volt hivatott kifejezni. A sütemény gyorsan népszerű lett, édes íze mit sem változott az idők során, ám a hozzá fűződő romantikus történet keserű véget ért.

Rigójancsi
Rigójancsi
(Forrás: Wikimedia Commons / Antidiskriminator)

 

Az Európa szerte ismert muzsikust, aki zenekarával fellépett többek között Londonban, Párizsban, Bécsben, és eljutott Amerikába is, egy évtized és jó néhány millió elköltése után a hercegtől elvált és Rigó Jancsival annak válása után házasságot kötött Claire Ward elhagyta egy olasz pincér kedvéért, majd hozzáment egy szintén olasz hotelportáshoz. Rigó Jancsi ezek után lecsúszott kocsmazenészként tengette életét Európa nagyvárosaiban.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!