0:05
Főoldal | Rénhírek

Speciális nyelvi laboratórium fogyatékossággal élő ELTE-hallgatóknak

Speciális nyelvi laboratóriumot adtak át az Eötvös Loránd Tudományegyetem fogyatékossággal élő hallgatói számára pénteken az intézmény Trefort-kerti és lágymányosi campusán – közölte az egyetem az MTI-vel.

MTI | 2009. június 5.

Az 50 ezer eurós támogatásból az egyetem az IBM segítségével speciális bútorokat, informatikai eszközöket, látássérülteket segítő berendezéseket és szoftvereket vásárolt.
Az így kialakított speciális nyelvi laborok bármilyen sérülés (diszlexia, diszgráfia, mozgás-, látás- vagy hallássérülés) esetén lehetővé teszik a nyelvtanulást. A számítógépeket a gyengénlátók érdekében képernyőolvasó és -nagyító programokkal látták el, a vak hallgatók segítésére Braille-kijelzőket és -nyomtatókat vásároltak, a hallássérültek számára webkamerát szereltek fel, a diszlexiások és diszgráfiások pedig olvasást és írást segítő programokat használhatnak.
Ezeknek az eszközöknek a segítségével a fogyatékossággal élő hallgatók a jövőben önállóan is képesek lesznek idegen nyelvek elsajátítására, amely olyan kompetenciához segíti őket, amivel könnyebben helytállhatnak a munkaerőpiacon – olvasható a közleményben.
Hudecz Ferenc, az ELTE rektora az átadáson hangsúlyozta, hogy e megállapodás annak a szakmai munkának az elismerését jelenti, amely az egyetemen folyik a fogyatékossággal élő hallgatók érdekében. Az egyetemen a 2008/2009. tanévben közel 200 regisztrált, fogyatékossággal élő hallgató tanul, ebből a két campuson mintegy 150 hallgató, de természetesen a lehetőségek az egyetem minden fogyatékos diákja számára nyitva állnak.
A projekt megvalósításának tapasztalatai alapján az egyetem rektora kezdeményezte a speciális szükségletű hallgatói ügyek bizottságának létrehozását, amely a jövőben összehangolja a laborok működését.
Paál Péter, az IBM Magyarország vezérigazgatója kiemelte, hogy egyetlen cég sem mondhat le a tehetséges emberekről azért, mert esetleg fogyatékossággal élnek vagy hátrányos helyzetű társadalmi csoporthoz tartoznak.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...