0:05
Főoldal | Rénhírek

Az első telefon, amely walesiül tud

Egy Samsung modellé a dicsőség, hogy az első walesi nyelvű mobiltelefonként vonuljon be a technika történetébe. És a nyelvtanulóknak is segít.

nyest.hu | 2009. augusztus 5.

A Samsung egyik modellje lett a világ első walesi nyelvű mobiltelefon-készüléke. A telefon nemcsak kifejezetten a nyelvet már beszélőket célozza meg, hanem a nyelvtanulóknak is rengeteg segítséget nyújt – számolt be róla a BBC.

A „Learn Welsh” (Tanuljon walesiül) iPhone-alkalmazás egy már meglévő szoftvercsomag kiterjesztése. A szoftver több nyelven – franciául, olaszul, írül, sőt, filippínóul – is elérhető. A walesi változat kifejlesztésében az Aberystwyth Egyetem oktatója, Chris Price professzor segített, aki maga is tanulja a nyelvet.

Az okostelefon közel 44 ezer szavas szótárral rendelkezik. A fejlesztők emellett egy társalgási zsebkönyvet is létrehoztak, amelyet az Apple iTunesról lehet letölteni. A társalgási zsebkönyv 12 témakört tartalmaz az üdvözléstől az utazáson át az étkezésig. Az egyes mondatokat meg is lehet hallgatni, így a zsebkönyv a kiejtés elsajátításában is segítséget nyújt. A telefonon emellett prediktív szövegbevitel (T9) is lehetséges.

Az új walesi mobilkészülék 2009 szeptemberében kerül a boltok polcaira.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...