0:05
Főoldal | Rénhírek

Bill Gates hülyén érzi magát

Bill Gates is tart a mesterséges szuperintelligenciától. Emellett nem tudott megtanulni egy nyelvet sem.

nyest.hu | 2015. január 30.

„Elég hülyén érzem magam, hogy nem beszélek semmilyen idegen nyelvet” – osztotta meg a sajnálatos tényt a Reddit közösségével Bill Gates január 28-án. A Reddit Ask Me Anything-sorozatában már nem először fordul elő a Microsoft-alapító–filantróp–milliárdos. A legizgalmasabb válaszokból szemezgettünk.

íme: Gates
íme: Gates
(Forrás: Reddit)

Zuckerberg, a példakép: a nyelvtanulásról

Bill Gates nem büszke arra, hogy nem sikerült megtanulnia egyetlen idegen nyelvet sem. Pedig – újságolta – az iskolában csupa ötöst kapott latinból és görögből. Franciául, arabul vagy kínaiul szeretne megtanulni, ha tehetné. Pedig próbálkozott, például a Duolingóval, ami neki sem jött be.

Cikkünk a Duolingóról: Tejivó lovak almakenyérrel

Attól viszont leesett az álla, hogy Mark Zuckerberg kínaiul beszélgetett kínai diákokkal. 

Hét és félmilliárd dollár: szegénységről és a jótékonyságról

Gates szerint a legjobb dolog, ami a szegény országokkal történt az elmúlt öt évben, az a vakcinákhoz történő hozzáférés javulása volt.

„A lehetőség arra, hogy egészségesen nőjünk fel a legalapvetőbb dolog. Rengeteg gyerek kap el fertőző betegségeket és nem fejlődik rendesen sem mentálisan, sem fizikailag.”

Az interjút megelőző nap, azaz január 27-én, Berlinben segített összeszedni hét és fél milliárd dollárt (hatalmas összegnek hangzik, de tényleg így írja: $7.5B) arra, hogy a szegényebb országokban is jobban hozzáférhessenek a vakcinákhoz a gyerekek.

Leginkább a gyermekbénulás elleni harcra koncentrál most. Míg Afrikában fél éve nem fordult elő ilyen eset, Pakisztánban és Afganisztánban rengeteg a munka. A tálibok megnehezítik ezt, gyakran támadnak és ölnek meg gyermekeket oltó nőket. 

Gates szerint rengeteg nagyszerű ügy van, aminek érdemes mögé állni. Fontos, hogy megismerjük a területet, amit támogatunk. Az ő választása az oktatási és egészségügyi egyenlő esélyekre esett – az általa támogatott projektek nagy része ide tartozik. Véleménye szerint épp az a filantrópia egyik szépsége, hogy annyira szerteágazóak az ügyek és a megközelítések is. Rizikósabb terület is, mint a magán- vagy a kormányzati szektor.

Nem igaz, hogy elhülyülünk: a technológiáról és a jövőről

„Több fejlődést látunk majd a következő harminc évben, mint valaha” –Gates szerint már tíz éven belül hatalmasat fejlődnek majd olyan területek, mint a látás, a beszédfelismerés és a fordítás. Olyan robotikai feladatokat is megoldunk majd, mint a gyümölcsszedés, vagy a kórházi betegek automatikus mozgatása. Véleménye szerint amint  számítógépeink és robotjaink elérik azt a szintet, ahol a látás és a mozgás könnyebbé válik számukra, sokkal szélesebb körben lesznek majd alkalmazhatók.

Azt is elmondta, hogy szívesen foglalkozna a mesterséges intelligenciával. Annak idején, amikor a Microsoftot indította, tartott tőle, hogy nem lesz lehetősége a területen végzett alapvető kutatásra.

Gates nem aggódik amiatt, hogy a technológia elhülyítene bennünket: szerinte a fejlődés nem tesz bennünket kevésbé intelligenssé.

„A technológia abban segít, hogy az emberek könnyebben kapjanak válaszokat a kérdéseikre, és így kíváncsibbak legyenek. Segítségével könnyebb több témához is érteni, ami meg abban segít, hogy egyszerűbben oldhatunk meg összetett problémákat is.”

A technológia viszont különösebben nem segített eddig abban, hogy a  a szegényebb országok igényeit valahogy közelebb hozza a gazdagabb országok lakóihoz. A szegény országok egyelőre túl messze vannak ahhoz, hogy a gazdagok empátiájára hathassanak. Szerinte ez is megoldható, csak némi kreativitásra lenne szükség.

Gates ugyanakkor elárulta, hogy a Bitcoint izgalmas új technológiának tartja. Az alapítványi munkában használnak digitális valutát annak érdekében, hogy banki szolgáltatásokhoz juttathassák a szegényeket, de erre a Bitcoin szerinte nem alkalmas, mivel az árfolyama túlságosan bizonytalan más valutákhoz képest. 

Mesterséges intelligencia és a Föld túlnépesedése

„Én abban a táborban vagyok, amelyik aggódik a szuperintelligencia kialakulása miatt” – erősítette meg Gates, hogy ő is osztja a – mások mellett – Elon Must és Stephen Hawking által megfogalmazott aggodalmakat a mesterséges intelligenciával kapcsolatban.

„Kezdetben a gépek rengeteg munkát átvesznek tőlünk és nem lesznek szuperintelligensek. Ha jól kezeljük, akkor ez pozitív változás lesz. Néhány évtizeddel később azonban a mesterséges intelligencia lesz annyira hatékony, hogy aggodalomra adjon okot. Egyetértek Elon Muskkal és másokkal, és nem értem, egyesek miért nem aggódnak” – kongatta tovább a vészharangot Gates.

A Föld túlnépesedése miatt viszont nem aggódik annyira, mivel véleménye szerint ahogy az emberek egyre tehetősebbek lesznek, úgy vállalnak egyre kevesebb gyereket. Már elértük a népesedési maximumot és a népességszám is csökkenésnek indult. A szegényebb országoknak továbbra is segítenünk kell, a fogamzásgátlásban is, de a globális populáció méretének ma már az is az oka, hogy tovább élünk.

Gates véleménye nem túl hízelgő a halhatatlansággal foglalkozó orvosi kutatással kapcsolatban. Véleménye szerint nagyon egocentrikus dolog a gazdagok számára ezzel foglalkozni akkor, amikor még nem sikerült legyőzni a maláriát és a tuberkolózist. Azt azért beismeri, hogy jó dolog lenne tovább élni.

Ezzel együtt véleménye szerint a kormányoknak sokkal többet kellene kutatásra költeniük: orvosi, energetikai, oktatási és egyéb területeken. A politikusok szerinte hajlamosak rövidtávon gondolkodni, és ha a választók nem jelzik nekik, hogy ez rossz ötlet, nem is változtatnak ezen. Azt mondja, a legfelháborítóbb dolog talán az, hogy nem növekedtek az energetikai kutatásokra költött pénzek annak érdekében, hogy megakadályozhassuk a klímaváltozást.

No és igen: Gates-nek két kutyája van.

További részletek a Redditen.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2015. január 30. 10:41
1 csakegyvélemény

A technológia megugrását és a korlátlan információ-hozzáférést nem nevezném fejlődésnek. Ehhez az emberek kritikai érzékének, önuralmának és lelki világának is azonos mértékben kellett volna haladnia, de ezek nem sokat mozdultak el a középkori szinttől.

Így csak korlátlan lehetőséget teremt, hogy az emberek többsége teljesen haszontalanul elvesztegesse az idejét, teletömje a fejét tökéletesen felesleges -és sokszor káros- információval és közhelyekkel.

Az egyéni fejlődés (én erre használnám ezt a szót) lassú és nehézkes, megvenni pár elektromos kacatot csak pénz kérdése, így az utóbbit kereszteltük el fejlődésnek.