0:05
Főoldal | Rénhírek

Rossz ötlet az etnikai arányosság elve

Képtelenségnek nevezte Borbély László, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai alelnöke Toró T. Tibornak, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megbízott elnökének azt a javaslatát, hogy érvényesítsék az etnikai arányosság elvét a romániai választási rendszerben.

MTI | 2011. november 25.

Borbély a Krónika című erdélyi napilapnak elmondta, hogy a felvetés ellentmond a választási alapelvnek, ilyen kritérium egyszerűen nem létezik. Borbély szerint az etnikai arányosság elvét egyetlen államban sem alkalmazzák. Mint mondta, az etnikai arány figyelembe vételével nem lenne lehetőség a román választópolgárok megszólítására, az RMDSZ elsődleges érdeke pedig az, hogy minél több mandátumot kapjon a parlamentben.

„Mindeddig sikerült túlszárnyalni az 5 százalékos arányt. Kérdés, hogy a népszámlálás eredményeit megkérdőjelező EMNP hogyan akarja éppen a cenzus adataira alapozni a jövő évi választásokat, hiszen ez az egyetlen adatbázis, amelyet ebben az esetben figyelembe veszünk” – mondta Borbély László, akit a Krónika idéz.

Toró egy nappal korábban mondta el az MTI-nek: az etnikai arányosság elvének érvényesítését javasolja az RMDSZ-nek, hogy a jövő évi romániai parlamenti választásokon a kisebbségi szervezetek előre meghatározott számú parlamenti mandátumért versenyezhessenek egymással, és emiatt ne kerüljön veszélybe a magyarság parlamenti képviselete. Az EMNP szerint ez az elv azt jelentené, hogy a romániai magyarság számára elkülönítenek számarányának megfelelő parlamenti mandátumot.

A Krónika szerint sem az RMDSZ-nek, sem annak nagyobbik koalíciós partnerének, a Demokrata Liberális Pártnak (PD-L) nem áll érdekében, hogy megvalósuljon ez a felvetés. A lap szerint ugyanis az RMDSZ nem szívesen mondana le a román állami támogatások elosztásának privilégiumáról, a PD-L-nek pedig nem áll érdekében, hogy megakadályozza a magyar politikai szervezetek közötti esetleges versengést, aminek az lehet a következménye, hogy a magyarság parlamenti képviselet nélkül marad.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2011. november 26. 12:18
2 menasagh

Pedig azt kéne jelentse a demokrácia, hogy mindenkit egyformán képvisel....

12 éve 2011. november 26. 12:00
1 menasagh

Az egész politika mindenről szól csak rólunk nem....