0:05
Főoldal | Rénhírek

A románok gyorsabban vándorolnak el Erdélyből, mint a magyarok

Az etnikai arányok tekintetében nem annyira rosszak az erdélyi magyarság demográfiai kilátásai, mint ahogy sokan gondolják - jelentette ki Kiss Tamás szociológus, a romániai Kisebbségkutató Intézet kutatási és elemzési osztályának vezetője Nagyváradon.

MTI | 2011. április 23.

A Krónika című romániai magyar napilap pénteki tudósítása szerint a kutató nagyváradi előadásán elmondta: a rendszerváltás óta két cenzust szerveztek Romániában, az elsőt 1992-ben, a legutóbbit pedig 2002-ben, és a kettő közötti időszakban mind abszolút értékben, mind arányaiban csökkent az erdélyi magyarság létszáma.

Abszolút értékben az idei őszi népszámláláson is várhatóan csökkenni fog a magyarok létszáma. Ennek ellenére van esély arra, hogy megmaradjon Erdélyben a magyarok aránya a legutóbb mért 19,5 százalékon, mivel vélhetően a többségi lakosság is megfogyatkozott.

Ennek több oka is van – magyarázta Kiss Tamás. Ezek közül a  legszembetűnőbb az, hogy míg közvetlenül a rendszerváltás után több magyar vándorolt ki Erdélyből, mint román, addig most úgy tűnik, hogy a románok közül jóval többen költöznek Nyugatra.

A közelgő népszámlálással kapcsolatos egyik legfontosabb kérdés így az: a már több mint egy éve külföldön élők románok családtagjainak megengedik-e majd a biztosok, hogy a külföldön dolgozó gyerekük, házastársuk nevét bediktálják, vagy sem. Hivatalosan ugyanis az egy évnél hosszabb ideje külföldön élőket nem lenne szabad nyilvántartásba venni. Kiss Tamás szerint ha mégis beszámítják őket, akkor a magyarság létszámának aránya romlani fog a tíz évvel ezelőttihez képest, ha pedig nem, előreláthatóan nem lesz kimutatható változás – olvasható a Krónikában.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
13 éve 2011. április 23. 15:32
2 Szajci

Mikor lesz Romániában népszámlálás? Horvátországban most van. 2-3 hónap múlva lesz előzetes eredmény.

13 éve 2011. április 23. 12:05
1 ates

Erdély, Székelyföld mindig is Magyar volt! Magyar lesz!

Egy az Isten! Ébredj Magyar!