0:05
Főoldal | Rénhírek

Magyarokat akarnak a román rendőrök

A román rendőrség azt akarja, állományában növekedjen a magyarul beszélők száma. Ezért helyeket különítettek el a magyaroknak.

MTI | 2010. április 16.

Magyar anyanyelvű fiatalok számára különítettek el helyeket a román rendőr akadémián, hogy a román rendőrség személyzeti állományában növekedjen a magyarul beszélő egyenruhások száma.

Az erdélyi Krónika és a Bukarestben megjelenő Új Magyar Szó című napilap csütörtöki tudósítása szerint idén ősszel először hirdetik meg a kisebbségi fiatalok számára elkülönített helyeket.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) fontos előrelépésként értékeli, hogy a magyar szervezet kormánykoalíciós partnere, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) elfogadta azt az elvet, miszerint magyar anyanyelvű rendfenntartókra is szükség van a magyarlakta településeken.

A kormány döntése szerint három év múlva legkevesebb 37 végzős magyar rendőrtanonc hagyhatja el a bukaresti rendőr akadémiát, hiszen ennyi helyet hagytak jóvá az ősszel rajtoló tanévtől kezdődően.

A kormányzati döntés szerint 15 közrendőri, 4 határőri, 8 csendőri, 5 tűzoltói, 3 börtönőri és 2 irattárosi helyet biztosítanak a magyar anyanyelvű jelentkezők számára.

Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke elmondta, hogy a szervezet rövidesen tájékoztató kampányt indít annak érdekében, hogy népszerűsítse ezt a lehetőséget az erdélyi magyar fiatalok körében. Rámutatott: az RMDSZ hosszú távú célja az, hogy a magyarok által jelentős létszámban lakott településeken a magyar lakosság anyanyelvén kommunikálhasson a rend őreivel.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!