0:05
Főoldal | Rénhírek
Tartósan vagy ideiglenesen?

Az EMNT felhívása a Magyarországon élő erdélyiekhez

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) népszámlálási bizottsága arra kéri a Magyarországon élő erdélyieket, hogy otthoni családtagjaik az ideiglenesen külföldön tartózkodó személyekhez diktálják be őket a romániai népszámláláson, ha az elmúlt tizenkét hónapban jártak Romániában.

MTI | 2011. október 19.

Az EMNT által az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény emlékeztet arra, hogy az október 20-a és 31-e között sorra kerülő romániai népszámláláson a külföldön élőket két csoportra osztják, így megkülönböztetik azokat, akik tartósan vagy ideiglenesen élnek külföldön. A dokumentum szerint Románia állandó lakosságába csak azok számítanak bele, akik az ideiglenesen külföldön élők csoportjába kerülnek.

Az EMNT népszámlálási bizottsága ezért felhívja a figyelmet arra, hogy aki az elmúlt egy évben volt otthon, vagyis járt Románia területén, az az ideiglenesen külföldön tartózkodó személyek kategóriájába esik.

Ezért fontos – írja a dokumentum –, hogy hozzátartozóik így jelentsék be őket, amit úgy tehetnek meg, hogy a G jelzésű „háztartás” űrlapra és a P jelzésű „személyek” űrlapra is felvezettetik külföldi hozzátartozóik adatait.

A közlemény szerint a külföldön élő erdélyieknek ennek érdekében gondoskodniuk kell arról, hogy otthon maradt hozzátartozójuknál legyen egy fénymásolat a személyazonossági igazolványukról, kiskorúak esetében pedig születési bizonyítványukról.

Hozzáteszik: ha nem sikerül eljuttatniuk a fénymásolatot, megoldást jelent az is, ha a személyi számukat (CNP) feljegyzik a hozzátartozóik.

Az EMNT arra kéri a Magyarországon élő erdélyieket, hogy nyilvántartásba vételükkel járuljanak hozzá a romániai magyar közösség számarányának növeléséhez, ami feltétele a romániai magyarság nyelvi és kulturális jogai megtartásának és fokozott érvényesítésének.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!