0:05
Főoldal | Rénhírek

Pápai üdvözlés 65 nyelven

Néhány "egzotikus" nyelv is szerepelt a pápa idei 65 nyelven elmondott karácsonyi Urbi et Orbi beszédében.

nyest.hu | 2010. december 27.

Sok újság megírta, hogy a pápa idén 65 nyelven köszöntötte a világ népeit a karácsonyi Urbi et Orbi beszédében. Persze itt nem egy hosszú, hanem csak egy pár szavas üdvözlésre kell gondolni. Az európai, a világnyelvek és a más nagy nyelvek között akadt pár kisebb, „egzotikusabb” nyelv is.

Meglepetésnek tűnhet, hogy az európai nyelvek között szerepelt például az egyik kevésbé ismert szláv kisebbség, a kelet-németországi szorbok nyelve, nem úgy, mint a katolikus baszkok, vagy a másik nagy spanyol kisebbség, a katalánok majdnem tízmilliós nagyságrendben beszélt nyelve.

Az afrikai kontinenst a szuahéli, az amhara (Etiópia hivatalos nyelve), a malgas (Madagaszkárnak a maláj-polinéz nyelvek közé tartozó hivatalos nyelve) és a kölcsönösen érthető kirundi-kinyarvanda nyelvek képviselték. Ez utóbbi két nyelv Burundiban illetve Ruandában hivatalos.

Az amerikai indián nyelvek közül egyedül a Paraguayban nagy számban beszélt guaráni szerepelt a pápai köszöntés nyelvei között, holott még Óceániából is két nyelv, a maori és a szamoai fért be a 65 kiválasztott nyelv közé. Az eszperantónak köszönhetően pedig egy mesterséges nyelven is megszólalt a pápa.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
13 éve 2010. december 28. 10:40
2 ppeli.geo

@andris: Igen, a hírek szerint a magyar köszöntés a 14. volt.

13 éve 2010. december 28. 10:21
1 andris

És a magyar nyelv benne volt?