0:05
Főoldal | Rénhírek
Kötelező-e a gépjárműbiztosítás-váltás?

Összetett szavak helyesírása

Mi a kötelező? A gépjármű-biztosítás, amit váltunk, vagy maga a biztosításváltás? És kell-e kötőjelet írni a hat szótagnál hosszabb többszörös összetételekbe?

Kálmán László | 2010. november 18.

Az egyik legvitatottabb szakkifejezés a magyar nyelvtanban (és más nyelvtanokban is) az összetett szó. Az iskolai nyelvtanok és az akadémiai helyesírási szabályzat bűnös módon félrevezetik az olvasóikat, amikor úgy állítják be, mintha egyértelmű lenne, mire is utal az összetett szó kifejezés. De most nem ezzel akarok foglalkozni, az egyszerűség kedvéért most az olyan több tartalmas szótövet tartalmazó szerkezeteket fogom összetett szón érteni, amelyeket természetes módon csak egyetlen helyen hangsúlyozhatunk (mégpedig az első szótagjukon). Így a Fehérvár szó nyilván összetett, hiszen két tartalmas tövet tartalmaz (fehér és vár), de normálisan nem ejtjük úgy, hogy mindkét elemét hangsúlyozzuk, tehát nem FEhérVÁR, hanem FEhérvár. Ezzel szemben a fehér vár szerkezetnek, amely ugyanezekből a tövekből áll, mindkét eleme lehet hangsúlyos (FEhér VÁR), ezért nem fogom összetett szónak nevezni. Ez a meghatározás, amit itt használok, a legtöbbször a helyesírásban is alkalmazható, de sajnos nem mindig. (Ez szerintem nem a meghatározásom, hanem a helyesírás hibája.)

A KRESZ ismerete majdnem olyan fontos, mint a helyesírásé
A KRESZ ismerete majdnem olyan fontos, mint a helyesírásé
(Forrás: Wikimedia commons)

A kérdést, amiről ez eszembe jutott, DrVuics tette fel a nyest.hu Facebook-os oldalán:

A kötelező gépjárműbiztosítás ürügyén a következő megtévesztő szókapcsolatokat jelentetik meg az alkuszok, illetve az egyes biztosítók: kötelező gépjármű-biztosítás váltás, vagy kötelező biztosító váltás. Ez a szöveg alapvetően téves és megtévesztő, mivel a gépjárműbiztosítás kötelező, a váltás viszont nem!

A dőlttel kiemelt kifejezések írásmódja mindenképpen hibás. Vagy arról van szó, hogy a váltás kötelező, akkor a kötelező szó jelző, a maradék, az alaptag pedig egyetlen összetett szó, amit egybe kell írni (illetve kötőjellel, mert az akadémiai helyesírási szabályzat előírja, hogy ha hat szótagnál hosszabb egy összetett szó, és kettőnél több tagból áll, akkor kötőjellel tegyük egyértelművé a tagolását):

kötelező gépjárműbiztosítás-váltás; kötelező biztosítóváltás.

De persze a fogalmazók, mint DrVuics rámutat, nem erre gondoltak, hanem arra, hogy a biztosítás kötelező, de a váltás nem. Ebben az esetben mindkét kifejezés egy-egy hosszú, bonyolult összetett szó:

kötelezőgépjárműbiztosítás-váltás; kötelezőbiztosító-váltás.

Tehát nem maga a szöveg nem megtévesztő vagy téves, csak az írásmódja. Meg persze nagyon ügyetlen a megfogalmazása, mert ilyen borzasztó bonyolult összetett szavakat már sem elolvasni, sem felolvasni nem könnyű.

Könnyen pofára eshet, ha nem tartja be a helyesírási szabályokat!
Könnyen pofára eshet, ha nem tartja be a helyesírási szabályokat!
(Forrás: Wikimedia commons)

A magyarban temérdek összetett szót használunk: az összetettszó-alkotás a magyar nyelv egyik legmegszokottabb szóalkotási módszere (lám, ebben a mondatban is éltem vele: összetettszó-alkotás). A magyar nyelvben könnyedén lehet teljesen új összetett szavakat is alkotni (a régiek mintájára), vagyis produktív (termékeny) szóalkotási módszerről van szó. De a sokszoros összetételek könnyen áttekinthetetlenné válnak, nehéz őket olvasni is, meg egyetlen hangsúllyal kiejteni is. Ezért a gördülékeny stílusú szövegek elkerülik őket, más fogalmazást használnak. Ebben az esetben jobb lenne például birtokos szerkezetet vagy mellékmondatot használni: a kötelező gépjármű-biztosítás váltása, illetve az, hogy kötelező gépjármű-biztosítást váltunk.

Az összetett szavak többféle helyesírási problémát okoznak. Az egyik, amit már említettem, hogy az összetett szavakat egybe kell írni, kivéve, ha kettőnél több tagból és hatnál több szótagból állnak. (Az akadémiai helyesírás szerint ez alól is van kivétel, például kötőjel nélkül kell írni a pénzügyminisztérium szót, de az ilyen önkényes kivételek végképp csak az élet megnehezítését szolgálják.) Én még hat vagy kevesebb szóelem esetén is, meg kéttagú összetételeknél is használok kötőjelet, ha nagyon újszerű vagy szokatlan az összetétel, mert ez megkönnyíti az olvasást. Az akadémiai helyesírás korlátoltságának tartom, hogy ezt nem engedi meg.

Rossz helyesírás = nagy felfordulás
Rossz helyesírás = nagy felfordulás
(Forrás: Wikimedia commons)

A magyar összetettszó-alkotás egyik érdekes tulajdonsága, hogy nemcsak egyszerű szótövek lehetnek összetett szavak tagjai, hanem teljes szerkezetek is. Például az összetett szó jelzős szerkezet, nem pedig összetétel (normálisan mindkét tagját hangsúlyozzuk: ÖSSZetett SZÓ, nem pedig ÖSSZetett szó), de összetételi tag lehet: összetettszó-alkotás, és ilyenkor az egész alakulatot egybe kell írni (ez a magyar helyesírás egyik ún. mozgószabálya).

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!