0:05
Főoldal | Rénhírek

Örmények az idegen tannyelvű iskolák ellen

Nagy az ellenállás egy örmény törvénymódosítási javaslat ellen, amely az idegen tannyelvű oktatást engedélyezné örmény anyanyelvűek számára.

nyest.hu | 2010. május 20.

Örményország 1990-ben kivívott függetlensége után az örmény kormány elfogadott egy törvényt, amely az örmény nyelv abszolút elsőbbségét garantálta az örmény általános és középiskolai oktatásban. E törvény szerint csak nemzeti kisebbségek és külföldi állampolgárok tanulhatnak idegen tannyelvű iskolákban.

Ezt a törvényt tervezi módosítani most az örvény törvényhozás, de az Azatutyun – Radio Liberty beszámolója szerint az ellenzéki pártok és egy tanácsadói testület is erősen ellenzi a változtatást. A kormány a módosítással a romló oktatásügy színvonalát szeretné emelni, és többek között az idegen tannyelvű iskolák engedélyezésétől is ezt várná.

Az ellenzék viszont attól fél, hogy ez olyan lépés lenne, ami veszélyezteti az örmény nyelv kizárólagos hivatalos státuszát az országban. Szerintük az oktatásügy gondjait más módszerekkel kellene megoldani. Továbbá azt is megemlítik, hogy az örmény diákoknak így is legalább két idegen nyelvet kell tanulniuk, és már most is tanulhatnak az országban jelenleg is létező angol, francia és orosz tannyelvű egyetemeken.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!