0:05
Főoldal | Rénhírek

Az ír diákok kerülik az ír nyelvet

Különböző kifogásokra hivatkozva az ír diákoknak mintegy 10 százaléka kap felmentést az egyébként kötelező ír nyelv tanulása alól.

nyest.hu | 2010. április 14.

Egyes diákok, akik diszlexiára és más tanulási zavarokra hivatkozva felmentést kapnak a kötelező ír nyelvtanulás alól, rejtélyes módon más idegen nyelvet mégis tudnak tanulni – számol be az Irish Times honlapja.

Az ír nyelv röviddel azután vált kötelező tantárggyá az állami iskolákban, hogy 1921-ben az írek kivívták a függetlenséget. Felmentést kapni a tantárgy alól csak különleges estekben lehet. Ezek közé tartozik például a pszichiáter által igazolt tanulási zavarok (mint a diszlexia), a nem ír származás, illetve a nem angol anyanyelvűség.

A mostani riport azt veti fel, hogy az idén érettségizők közül a diszlexiára hivatkozó 2297 felmentett diáknak több mint a fele – szám szerint 1326 diák – mégis tanul és vizsgázik más európai nyelvekből. Ez nem véletlenül ellentmondásosnak tűnik az ír nyelv pártolói számára. Úgy tűnik, a felmentett diákoknak nem a nyelvtanulással van bajuk, csupán azzal, hogy az ír nyelvet nem tartják elég hasznosnak.

A kötelező írtanulás alól felmérést kérők száma évek óta emelkedik. Jelenleg 10 százalék körül mozog, akiknek nagyjából a fele tanulással kapcsolatos zavarra hivatkozik.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!