0:05
Főoldal | Rénhírek
Neglekt szindróma

Oda a fél világa

Alan Burgess egy sztrók miatt lett neglekt szindrómás. Ez a betegség azzal jár, hogy a bal oldalán levő képeket, az ott zajló eseményeket nem képes tudatosítani. A fél világ eltűnt a számára...

nyest.hu | 2012. december 2.

Alan Burgess soha nem fogja elfelejteni 2007. november 5-ét, amikor agyvérzést kapott. Azóta ugyanis a fél világa hiányzik: úgynevezett neglekt szindrómában szenved. A sztrók előtti és utáni állapot, mintha két teljesen különböző világ lenne számára. 

Az agyvérzés a jobboldali fali lebenyét károsította; ez az a terület, amely a figyelem magasabb szintű összpontosításáéert felelős. Ez a sérülés eredményezi azt, hogy a bal oldalán hangzó hangokra, az ott lévő tárgyakra, az ott történő eseményekre nem képes odafigyelni – mutatja be a The Guardian videója a beteg állapotát.

A neglekt szindróma tipikusan agyvérzés után következik be. Nem azonos a látás, illetve a hallás részleges elvesztésével: Alan hallása és látása nem sérült a bal oldalon. Hallja, és látja a dolgokat, az információk eljutnak az agyba, a szenzoros kéreg működik, de az agy egyszerűen ignorálja a bal oldalról érkező információkat.

Alan Burgess, aki 64 éves, a sztrókja előtt sofőrként dolgozott. Neglekt szindrómája miatt azonban leszázalékolták, vezetni ugyanis ezzel a betegséggel nem lehet. Korábban sosem festett, most azonban ez fontossá vált számára, hogy megmutassa azt a sajátos perspektívát, amiben ő a világot látja. Képeiről megtudhatjuk, milyen a fél világ két szemmel. Láthatunk például egy malacot, amelynek a fél feje hiányzik. Vagy egy karácsonyi képeslapról lemásolt vörösbegypárt: a jobb oldali madár minden részletében ki van dolgozva, a bal oldali azonban mintha befejezetlen maradt volna.

Valahogy így... (A kép csak illusztrácó)
Valahogy így... (A kép csak illusztrácó)
(Forrás: thenonist.com)

„A neglekt szindrómában a vizuális érzékelés teljességének a hiánya a legfeltűnőbb, de a hallás, a tapintás és a saját test érzékelése úgyanúgy érintett” – mondja  Dr. Paresh Malhotra londoni neurológus, Alan Burgess kezelőorvosa. A betegek többsége azonban nincs tudatában annak, hogy valami hiányzik, éppen ezért ez az állapot veszélyes lehet: nekimehetnek olyan tárgyaknak, amelyek az ignorált oldalon helyezkednek el. Előfordul, hogy csak a fél arcukat borotválják meg, csak az egyik szemükre tesznek sminket vagy otthagyják az étel felét a tányéron. Alan például ha az utcán jár, semmiféle ingert nem vesz észre a bal oldalán, így egyedül nem szabad közlekednie, az ugyanis túl veszélyes lenne a számára.

Oda a fél világa
Forrás: gainesonbrains.com

Betegsége kezdetén,  amikor Burgess elé egy 25 cm hosszú szakaszt helyeztek, és megkérték, hogy mutassa meg annak a közepét, akkor a jobb szélétől 2 cm-re jelölte be. Ma már, sok gyakorlás után a jobb széltől körülbelül 10 cm-re teszi a szakasz közepét. „Ez az én vonalam közepe és nem a magáé” – mondja Burgess Dr. Malhotrának. A neglekt szindrómás betegek tehát, miután rájönnek, hogy valami nem stimmel az egyik oldalon, próbálnak stratégiákat kifejleszteni arra, hogy jobb eredményeket érjenek el.

A világ másik felét persze nem kapják vissza, de a betegek, ha kellő motivációval rendelkeznek, fejleszthetik képességeiket, és jobb eredményeket érhetnek a világ hiányzó felének pótlásában.

Forrás

The man whose brain ignores one half of his world

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2012. december 3. 15:06
1 lhi

Olvasnivaló a témához: Oliver Sacks: Fél lábbal a földön (igaz, nem stroke, hanem izomszakadás, de szintén az történik, hogy /átmenetileg/ megszűnik számára az egyik oldal).