0:05
Főoldal | Rénhírek
Megtölteni tartalommal

Titkos-e a nyelvstratégia?

Nem titkos, Lázár János a főnöke, az eredmények pedig gazdasági értelemben is kifejezhetőek lesznek – ugyan a nyelvstratégia pontos definíciója még hiányzik. Interjút adott a nyestnek a Magyar Nyelvstratégiai Intézet vezetője: dr. Bencze Lóránt és csapata tölti meg tudományos tartalommal az április elsejei jogszabályt. Hogyan lehet beleszólni a nyelvbe?

Kincse Szabolcs | 2014. július 11.

Semmit nem lehetett tudni az évi százmillió forintból gazdálkodó Magyar Nyelvstratégiai Intézetről, miután a kormány rendeletileg létrehozta 2014. április elsején. A kormányszóvivői hivatal sokáig azt sem tudta megmondani, ki lesz a vezetője – nem beszélve arról, hogy mivel foglalkozik majd.  

Az intézetalapítás hamar botrányt kavart: elsősorban a homályos – néhol kimondottan tudománytalan – jogszabály borzolta a kedélyeket. Az sem segített, hogy a titokzatos intézet tevékenységi körei összeértek más, megalapozott és nagy múlttal rendelkező tudományos kutatóhelyek tevékenységi köreivel. Többek között az MTA I. Osztálya is aggodalmas nyilatkozatot tett közzé.

A nyest július 7-én készített interjút dr. Bencze Lóránttal, a Magyar Nyelvstratégiai Intézet (MANYSI) igazgatójával. A beszélgetést rögzítettük, a videók alatt röviden összefoglaljuk az elhangzottakat.

Semmi titok nem volt benne

Annak ellenére, hogy a nyelvstratégiai intézetről szóló jogszabály már márciusban megjelent és az intézet április elsején meg is kezdte működését, hosszú hónapokig nem állt rendelkezésre bővebb információ az intézet működéséről. Miért volt ilyen titokzatos az intézet előkészítése?

Ha ön egyike az ötven nyelvésznek, akik részt vettek az előkészítő munkában, ne habozzon és írjon a nyestnek: örömmel vennénk beszámolóját és ötleteit!

Egymásra találás Lázár Jánossal

Ki kereste meg azzal a felkéréssel, hogy vállalja el a Magyar Nyelvstratégiai Intézet vezetését? Hogy történt a felkérés? Van-e személyes munkakapcsolata Orbán Viktor miniszterelnökkel vagy Lázár János miniszterrel? Kik vettek részt a jogszabály kidolgozásában?

Elveszett szívóhatás

Hogyan határozza meg a Magyar Nyelvstratégiai Intézet a nyelvstratégia fogalmát?

Megtölteni tartalommal

A fentiek alapján felmerül a kérdés, hogy létezik-e egyáltalán konkrét, néhány mondatban megfogalmazható definíciója a Magyar Nyelvstratégiai Intézet által képviselt nyelvstratégiának?

Jó nyelvstratégia gazdasági előnyökkel jár

Esztelenül nem szabad

Az előzőek azt sejtetik, hogy léteznek eszközök a nyelv alakítására. Hogy létezik az, hogy bele lehet nyúlni a nyelvbe? Hogyan lehet hozzányúlni egyáltalán a nyelvhez?

Biztos, hogy van nyelvi értékvesztés

Az előzőek alapján is, no és a jogszabályban is felmerül a nyelvi értékvesztés fogalma – mi az a magyar nyelvi értékvesztés? Létezik ilyen egyáltalán? 

A kormány tanácsadója

Milyen intézmény az intézet? Tudományos intézet, tanácsadói központ? Hogy működik és milyen „új tudományos közelítéseket” vizsgál?

A Magyar Nyelvstratégiai Intézet – egyelőre ideiglenes – irodája
A Magyar Nyelvstratégiai Intézet – egyelőre ideiglenes – irodája

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (13):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2014. július 15. 10:17
13 Dani11

hát helyenként azért elég népmeseien felel a nyelvész úr - leginkább válaszol is, meg nem is. nehezen tudom pl. elképzelni, hogy az említett buszon utazók elsősorban terminológiáról és pontos meghatározásokról vitatkoznának az asszimilációval vagy az integrációval kapcsolatban. az idegen szavak magyarításának miértje szintén nem világos (miért volt baj az, amikor még off-side volt meg volleyball?). a parlamentben már most sem illő káromkodni (meg úgy egyáltalán nem nagyon illő káromkodni) - akkor minek ezt még inkább szabályozni? és egyébként is: mi takar az emberei kapcsolatok javítása?

9 éve 2014. július 12. 07:14
12 Krizsa

blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=suzymama&pid=76016&blog_cim=Kipakol a sebész

"Orvosstratégiai Intézetet" (TELJESKÖRŰ, kívülről jövő felügyeletét, elsősorban gazdasági és az emberi jogok szempontjából már 4O évvel ezelőtt kellett volna elkezdeni. Az egész modern világ minden országában.

Ma már az orvostudományi egyetemi tananyag is piacorientált - vagyis szennyezett. Legtovább még a sebészetben lehetett megbízni - ma már az is részben alvilág.

Nekem legalább 4 alkalommal voltak az életemben olyan fájdalmaim, és a "kéz-zsibbadás", mindegyik több, mint egy éven át, amiket ma gerinc, térd, csuklóműtétekkel "oldanak meg". Én meg orvoshoz se mentem. Akkor? Akkor odafigyeltem, hogy mitől lesz napról-napra tűrhetőbb (néhány fájdalomcsillapítót azért bekaptam). Aztán kíméletes "mászás", volt olyan is, hogy faltól falig támaszkodva. Aztán munkácska, aztán munka - visszesés többször - akkor türelmesen előről kezdve... Teljesen és tökéletesen múlt el mind, az utolsó ilyen kb. 15 évvel ezelőtt. Semmilyen nyomuk nem maradt. Most 7O éves vagyok és (pénzért, jövedelem kiegészítés céljából) kertészmunkát végzek. Sziklás hegyoldalakon is, a köveket elhordva, stb.

A mai orvostudományt - legalábbis az egészséges embernek csak kerülnie szabad. Ja, persze túlsúlyos még sose voltam - véletlenül? Nem. A változás kora óta nekem is folyton ügyelni kell rá. Persze van otthon mérleg.

A nyelvészet önmeghatározással kiáltotta ki magát tudománnyá - régesrég a körmére kellett volna nézni.

9 éve 2014. július 11. 23:33
11 aáb

Alig várom, hogy egy orvoslásstratégiai intézet élére állhasson egy tévés távgyógyító.

9 éve 2014. július 11. 20:57
10 mederi

Nagyon visszafogott, sokoldalú és világos az új intézet igazgatójának elgondolása a nyelvstratégia kialakítását illetően az elhangzottak alapján szerintem..

Nincs könnyű feladata, sok sikert a munkájához, munkájukhoz!:)

9 éve 2014. július 11. 16:41
9 Sánta Klausz

@szigetva: egyetértek. de attól tartok, nem ez az egyetlen bátor dolog, ami itt elhangzott...

9 éve 2014. július 11. 16:32
8 szigetva

@Sánta Klausz: Azért a nevek ismerete nélkül bátor dolog ilyet kijelenteni.

9 éve 2014. július 11. 16:26
7 Sánta Klausz

@szigetva: vagy ötven van a listán, azt mondja. és ha jól számolom az interjú alapján, akkor az 1,6 - 2 oldal per komolytudós.

9 éve 2014. július 11. 15:55
6 szigetva

@okeyo: Pontosan kire gondolsz, mint komoly tudós?

9 éve 2014. július 11. 15:15
5 okeyo

Loptam:

Mondják, hogy nyelvében él a nemzet, a nemzetinek nevezett oldal pedig a nyelvéből él (beleértve a Magyar Nyelvstratégiai Intézet vezetőjét is).

Szomorú látni, amikor komoly tudósok tolják a politikusok szekerét.

9 éve 2014. július 11. 13:24
4 Sánta Klausz

@TI: Ezt kérem elmagyarázni, mert nem értem, különösen a gondolkodás beszűkülését.

Kérlek, máris.

Első jelei: meg akarod menteni a valamit a valamitől.

Tünetek: intézetet alapítasz rá; csak mondod, mondod, mondod; baráti beszélgetéseket folytatsz személyiségzavaros politikusokkal.

Kezelés: egyelőre nincs, majd négy év múlva.

Egyébként nagyon Coub-barát kontent található itt, csak mondom.

9 éve 2014. július 11. 13:19
3 El Vaquero

@rdos: dehogynem lehetséges. Van mire újra felvenni a pénzeket. Aztán majd újabb 2 évig értékelik a megvalósítást. A magyar nyelv szeretete a seggem, valamire ki kell osztani az állami pénzeket.

9 éve 2014. július 11. 13:10
2 TI

"Nem tart kimondottan attól, hogy kihal a magyar nyelv, de több ember beszél angolul, mint akinek az anyanyelve az angol. Így a gondolkodás is beszűkül. Fontos, hogy a nyelv mögött álló gondolkodásmód alkalmas legyen a felfedezések megtételére."

Ezt kérem elmagyarázni, mert nem értem, különösen a gondolkodás beszűkülését.

9 éve 2014. július 11. 12:31
1 rdos

Újabb abszurd. Az utolsó mondat a "legjobb".

"Az igazgató reméli, hogy az alapelveket, a stratégiát két éven belül ki tudják majd dolgozni."

Két évig azon dolgoznak, hogy kitalálják, két év múlva mit fognak dolgozni ! Nem hiszem el hogy ez lehetséges.