0:05
Főoldal | Rénhírek
A nyelvi tájékoztatás hiánya is hibás lehet

Nem szeretik az egyenruhát a szerbiai nemzetiségek

Nem szeretik az egyenruhát a Szerbiában élő nemzetiségi fiatalok. Erről árulkodnak a szerb katonaságnál és rendőrségnél szolgáló nemzetiségi fiatalokról szóló adatok: a kisebbségekhez tartozó személyek aránya épphogy meghaladja a 7 százalékot – írta a belgrádi Vecernje Novosti internetes kiadásában.

MTI | 2011. november 9.

A katonaság illetékesei szerint ennek az a magyarázata, hogy a fiatalokat egyszerűen nem érdekli az egyenruhával járó nehéz és gyengén fizetett munka.

A szerb védelmi minisztériumnál nem csinálnak titkot abból, hogy a bosnyák, az albán, a magyar és a más nemzetiségű fiatalok alulreprezentáltak a szerb katonaságnál.

Szerbia professzionális katonaságának soraiban a szerb nemzetiségűek aránya 92,64 százalék. A 2002-es népszámlálási adatok szerint a szerbek a lakosság 83 százalékát teszik ki. „Az lenne az ideális, ha a katonaságnál szolgálók nemzeti hovatartozása is ezt az arányt tükrözze” – hangsúlyozzák a védelmi minisztérium illetékesei.

A megoldást abban látják, hogy erősíteni kell az együttműködést a fegyveres erők és a községek között, hogy a kisebbségek tagjai is jobban tájékozódhassanak a katonák életéről, életkörülményeiről és hajlandóak legyenek a katonai hivatást vállalni. Másrészt azt is fontosnak tartják az illetékesek, hogy a profi katonák toborzásáról és a katonai akadémián való továbbtanulási lehetőségekről a nemzetiségek nyelvén is megfelelően tájékoztassák a fiatalokat.

A szerb rendőrségnél, ahol ugyancsak nincsenek megfelelő arányban képviselve a nemzetiségek, arra hívják fel a figyelmet, hogy a szép szavakon kívül komolyabb motivációra is szükség van. Egy kezdő rendőr fizetése valahol az ország belsejében gyakran alig haladja meg a 20 ezer dinárt, ami körülbelül 200 eurónak, azaz 60 ezer forintnak megfelelő összeg.

Ivica Dacic miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter a minap Temerinben és Óbecsén elmondta, hogy a Vajdaságban több nemzetiségi fiatalra lenne szükség a rendőrségnél, és annak fontosságára is felhívta a figyelmet, hogy a rend őreinek célszerű lenne megtanulniuk a helyi lakosság nyelvét is.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (3):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2011. november 9. 12:22
3 partizán

És nem szakadt rájuk az ég?!

Szerbiában az állami állások és igazgatói munkahelyek messzemenő többségét szerbek töltik be, ami köszönő viszonyban sincs a nemzetiségi összetétellel.

Úgy ahogy egy nemzetállamhoz illik. Ez az állami politika.

Talán a fiatalokat kellene megkérdezni, miért nem akarnak "a haza szolgálatába" állni!

Lehet, hogy a haza, nem hazaként viszonyul?

12 éve 2011. november 9. 10:15
2 Radi

talán mert a [moderálva] csetnikek lőtték szét a házaikat meg hajtották őket élő falnak a horvátok elé - akikkel meg amúgy semmi bajuk nem volt? [moderálva]

12 éve 2011. november 9. 09:17
1 Pesta

Képmutatás mesterfokon.