0:05
Főoldal | Rénhírek
Sikeres népszámlálási bojkott

300 ezerrel csökkent tíz év alatt Szerbia összlakossága

A szerbiai népszámlálás első gyorsmérlege szerint az ország lakossága közel 300 ezer fővel csökkent a 2002-es összeírás óta.

MTI | 2011. október 18.

Vannak olyan városok – például Cacak – ahol a lakosság lélekszáma tíz ezer fővel csökkent, Leskovácé 8.000-rel, Vranje városában pedig 4 százalékkal élnek kevesebben, mint 2002-ben, az utolsó népszámlálás idején.

A népszámláló biztosok eddig összesen 7 387 367 ember kérdőívét töltötték ki. Belgrádnak 1 667 201 lakosa van, Vajdaságban pedig 1 972 347 ember él.

Szerbia lakosságának és vagyoni helyzetének összeírása hivatalosan szombaton befejeződött, de kedd estig haladékot kaptak a nyilvántartásba vételhez azok, akiket a kérdezőbiztosok mindeddig nem találtak meg bejelentett lakcímükön.

Az eddigi adatokból ítélve az ország lakossága közel 300 ezer fővel csökkent. A népesség számának alakulásában nemcsak a természetes népszaporulat csökkenése játszott közre, hanem az is, hogy a délszláv háború idején sok menekült érkezett Szerbiába, akik közül időközben sokan visszatértek korábbi – immár önálló és független államban levő – otthonaikba. A belgrádi lapokban az elmúlt napokban olyan adatok voltak olvashatóak, amelyek szerint a szülőképes korban levő szerbiai nők az uniós átlagnál egy gyermekkel kevesebbet hoznak világra.

A Dél-Szerbiában élő albánok bojkottálták az összeírást, mert a kérdőíveket csak szerb nyelven, és cirill írásmóddal nyomtatták ki. Presevóban, ahol a lakosság 90 százaléka albán, a polgároknak alig tíz százalékát tudták összeírni.

A szerbiai népszámlálás első, részletesebb eredményeit november 15-én teszik közzé.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!