0:05
Főoldal | Rénhírek

Vajdasági kisebbségi pártok törvényt kifogásolnak

Négy vajdasági magyar, egy horvát és egy szlovák kisebbségi párt vezetői közös levélben kérték Mirko Cvetkovic szerb miniszterelnököt, hogy kormánya vizsgálja meg a kisebbségek nemzeti tanácsairól – önkormányzati szerveiről – szóló hatályos törvény módosításának és kiegészítésének lehetőségét.

MTI | 2011. november 10.

A párt elnökei úgy vélik, hogy a 2009. augusztus 31-én meghozott törvény sok vonatkozásában nem felel meg az elvárásoknak.

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt, a Horvátok Demokratikus Közössége, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a Magyar Polgári Szövetség, a Magyar Remény Mozgalom és a Szlovák Párt elnökei kezdeményezik, hogy a nemzeti tanácsok a képviseleti rendszer szerves részét képezzék. A nemzeti tanácsok olyan képviseleti testületek legyenek, amelyek legitim módon feltárják, megfogalmazzák és képviselik egy maghatározott nemzeti kisebbség alapvető, a nemzeti identitás megőrzéséhez fűződő érdekeit. Mindenekelőtt az oktatásról, a tájékoztatásról és a kultúráról, valamint a kisebbségek nyelvének a nyilvános kommunikációban történő egyenrangú használatáról van szó.

A levélírók szerint el kell hárítani a nemzeti kisebbségeknek a Szerb Köztársaság és a Vajdaság képviseleti testületeiben való részarányos reprezentációjával kapcsolatos alkotmányellenes helyzetet. A részarányos képviselet meghatározásakor kiindulópontként a 2011-es népszámlálás adatainak kell szolgálniuk.

Szem előtt tartva a nemzeti előjelű pártok általános anyagi helyzetét, az idevágó törvény módosításával meg kell teremteni a feltételeket ahhoz, hogy ezek a pártok részt vehessenek az általános parlamenti választásokon – írják egyebek között a szerb kormányfőhöz intézett levelükben a kisebbségi pártok vezetői.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!