0:05
Főoldal | Rénhírek

Nem írták alá a nyelvtörvény elleni felhívást

Cáfolták a Kárpáti Igaz Szó című lap szombati számában az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) Kárpátalja megyei tanácsi képviselői, hogy aláírták a kisebbségbarát ukrán nyelvtörvény elleni felhívást, amellyel a megye önkormányzati vezetői, képviselői és nagyobb városainak polgármesterei fordultak az ukrán parlament elnökéhez a napokban.

MTI | 2012. június 4.

Az UMDSZ három megyei tanácsi képviselője, akinek a neve ott szerepelt a dokumentumot aláíró 61 képviselő névsorában, a Kárpáti Igaz Szóban közzétett nyilatkozatában leszögezte: nem ismerték a megyei tanács honlapján közzétett felhívás szövegét, azt aláírásukkal nem támogatták.

A képviselők egyike a lapnak elmondta, hogy a dokumentum közzététele után azonnal tiltakoztak, ezért pénteken eltávolították a nevüket a felhívás szövege alól.

Tóth Mihály, az UMDSZ tiszteletbeli elnöke, a nyelvtörvénytervezet egyik kidolgozója a lapnak elmondta, hogy véleménye szerint a megyei tanácsban jelen lévő egyik párt „politikai húzásáról” van szó. Szerinte a tiltakozást aláírók zöme a jogszabálytervezet szövegét nem ismeri, és a felhívást pártbeli felettesei utasítására írta alá.

Érdemes lenne megkérdezni az ukrán pártok aláírói között szereplő magyar és ruszin képviselőket, mi motiválta őket, hogy nevüket adják a levélhez, és mi kivetnivalót találnak a nyelvtörvénytervezet szövegében – mondta Tóth Mihály.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!