0:05
Főoldal | Rénhírek

Nem mindig egyszerű
regisztrálni a Facebookon

Különösen, ha valaki ismert ember, és már többen létrehoztak a nevében hamis profilokat.

Fejes László | 2015. július 22.

Dmitrij Kiszeljov orosz műsorvezetőről és megmondóemberről korábban annak kapcsán írtunk, hogy műsorának főcímét egy az egyben a Robotzsaru című filmből lopta. Most újból a figyelem középpontjába került: megjelent a közösségi portálokon. Korábban ugyanis az volt a véleménye, hogy fészbukozni, twitterezni, instagramozni felesleges időtöltés, csupán a magányos emberek menedéke. Most azonban úgy találta, hogy a közösségi portálokon az emberek szórakoznak, vitatkoznak, eszmét cserélnek – és persze sokat, nagyon sokat hazudnak.

Július 17-én, pénteken jelentette be a sajtóban, hogy megjelent a Facebookon. Erre bizonyára azért volt szükség, mert korábban a nevében és a képével már többen regisztráltak. Kiszeljov már első bejegyzésében arra figyelmeztetett, hogy a támadó kommenteket azonnal törölni fogja. A műsorvezetőnek ezután nem pihenhetett: oldalát elárasztották a gúnyos, gyakran trágár kommentek. Másnapra azonban az oldala el is tűnt.

Goebbels:  „Az én tanítványom!” (Egy a Kiszeljov oldalára posztolt szalonképesebb képek közül)
Goebbels: „Az én tanítványom!” (Egy a Kiszeljov oldalára posztolt szalonképesebb képek közül)
(Forrás: Facebook)

Hasonló sorsra jutott Kiszeljov Instagram-oldala is. Erre mindössze két képet posztolt a krími nyaralásáról, az oldalt elárasztották a gyalázkodó kommentek, majd eltűnt. Kiszeljov állítása szerint a profilokat a Facebook, illetve az Instagram törölte, mindenki más azonban úgy vélte, hogy a negatív kommentek miatt maga törölte az oldalakat. Akármi is az igazság, Kiszeljov regisztrált a Vkontaktyéra, az „orosz Facebookra”, melyre a tavalyi évben a kormányhoz közel álló körök tették rá a kezüket.

Középen Putyin, tőle balra Medvegyev, a bal szélen Kiszeljov. (Egy a Kiszeljov oldalára posztolt szalonképesebb képek közül)
Középen Putyin, tőle balra Medvegyev, a bal szélen Kiszeljov. (Egy a Kiszeljov oldalára posztolt szalonképesebb képek közül)
(Forrás: Facebook)

Időközben a műsorvezető Facebok- és Instagram-oldala is újra működni kezdett. Egyes források szerint a Facebook elismerte, hogy ők blokkolták az oldalt, mert kételkedtek a felhasználó személyazonosságában. Kiszeljov mindenesetre nem használja az oldalt, csak a  Vkontaktyén aktív, elsősorban olvasói kérdésekre válaszol. Az oldalakra akkor is érdemes néhány pillantást vetni, ha nem tudunk oroszul: számos képes komment nyelvtudás nélkül is érthető.

Források

Дмитрий Киселев зарегистрировался в Facebook

В радиоактивный пепел

Телеведущий Киселев продержался в "Фейсбуке" всего несколько часов

Facebook и Instagram восстановили аккаунты Киселева

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
8 éve 2015. július 22. 09:27
1 Sultanus Constantinus

Aki olyan hatalmas sztár és annyira ismert, az valószínűleg rendelkezik olyan háttérrel is, hogy el tudja simán intézni akár a foglalt, hamis profilok töröltetését és bejegyzését az ő nevére (gondolom, csak pénz kérdése).

Másrészt számos más lehetőség kínálkozik. Ha Facebook-oldalt akar létrehozni, annak bármilyen nevet választhat (pl. X.Y. műsorvezető hivatalos oldala), ilyenkor elég kicsi az esély arra, hogy egy ilyen név foglalt legyen.

Egyébként meg személyes profilt nem is szoktak a saját nevükön létrehozni az ismert emberek, pont azért, hogy ne tudják megtalálni őket. (Nekem mondjuk van olyan, "ismert" ismerősöm, akinek a személyes profilja és az oldala is a saját nevével van fent, de hát annyira nem nagy sztár, hogy több a barátja, mint a hivatalos oldalán a rajongó...)