0:05
Főoldal | Rénhírek

Mivel nem kezdünk mondatot?

„Háttal nem kezdünk mondatot.” – Dehát ez a mondat is „hát”-tal kezdődik! A sokak fejében szabályként élő tévhitet figurázza ki a kép, amit bemutatunk.

nyest.hu | 2014. január 8.

Többször írtunk már arról, hogy hány tévhit él a magyar anyanyelvűekben azzal kapcsolatosan, hogy mi mindennel nem kezdünk mondatot. Előkelő helyen szerepel a tiltólistán a hát, a de, az és, a ha stb.

A beszélők ezekből az általános iskolában hallott (és félig-meddig azért elfelejtett vagy átalakított) arany igazságokból egész nyelvhasználati kiskátét állítanak össze magukban. Ennek az egyes pontjait más beszélőkön aztán rendszeresen számon kérik, saját beszédükkor azonban el-elsiklanak felette.

És [sic! egy nyelvészeti portálon!] éppen ez leplezi le ezeket a szabályokat. Megjegyezhetetlenek, mert ellenkeznek a hétköznapi tapasztalattal és az intuícióval. Éppen ezt ragadja meg zseniálisan vicces módon a Régészet című Facebook-oldalon közzétett kép.

Hányszor kell még elmondanom?
Hányszor kell még elmondanom?
(Forrás: Facebook)

Hát, igen, ezek szerint a mondatkezdetként nem használatos mondatkezdő elemek problémája nem új keletű. Már az ókori Egyiptomban is küszködhettek vele az írnokok...

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
10 éve 2014. január 8. 16:12
2 odinn

Nekem is volt egy magyartanárom alsóban, aki következetesen vitte az "éssel nem kezdünk mondatot" vonalat. Ugyanő a mássalhangzókat nem volt hajlandó a nevükön említeni, és "bö" meg "cö" (stb.) betűkről beszélt.

Akkor csak éreztem, de most már tételesen be tudnám neki bizonyítani, melyik miért butaság, de nem vagyok haragtartó típus. :-)

10 éve 2014. január 8. 14:36
1 El Vaquero

Na, ez aztán egy nagyon szakmai, rettentő virtuóz és cizellált cikk. Szerintem ezt több tudományos munkában is idézni fogják :D