0:05
Főoldal | Rénhírek

Mire képesek a szavak?

Gondolt már arra, hogy a szavak leírt képe milyen jól felidézheti a szavak jelentését? – Ha nem, most megmutatjuk, hogyan.

nyest.hu | 2012. február 5.

Képverset (vagy más néven kalligramot) már mindenki látott, ha máshol nem, hát irodalmi tanulmányai során. Egyik nagymestere Guillaume Appolinaire, akinek híresek a külön kötetben is megjelent képversei. A kalligram olyan műalkotás, amely egyszerre szöveges és képi, ugyanis a szavak, a versmondatok, verssorok úgy vannak elrendezve, hogy a szöveg tartalmával kapcsolatban álló képet rajzoljanak meg. Apollinaire-nek A megsebzett galamb és a szökőkút című versére mindenki emlékezhet középiskolai tanulmányaiból.

De mit tegyen az, aki nem született költőnek, így nem tud verset írni, de mégis buzog benne a nyelvi és a vizuális kreativitás? – Könnyen találhat bárki olyan szavakat, kifejezéseket, amelyeknek betűi képekké alakítva és egy kis fantáziával megspékelve nem csak kódolják, de meg is jelenítik a szavak jelentését (vagy legalábbis a jelentés valamely összetevőjét). Az alább látható videóban egy ilyen projekt eredményei tekinthetők meg.

A képek, illetve az animációk érdekessége abban áll, hogy a szavak betűit olyan módon alakítják, illetve mozgatják, hogy azok kifejezzenek valamit az adott szó jelentéséből, vagy felidézzenek valamit annak tartalmából. És bár a videó angol szavakat képesít meg, ezek többsége olyan, amelynek magyar megfelelője – az apró helyesírási különbségektől eltekintve – azonos az angol szóval.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!