0:05
Főoldal | Rénhírek

Mire képesek a kutyák?

Kutyáknak kutyákról, vadállatokról és emberekről készült fotókat mutattak: fajtától függetlenül kiválasztották fajtársaikat.

MTI | 2013. február 15.

A kutyák képesek felismerni és csoportosítani fajtársaik fotóit, függetlenül attól, hogy azok melyik fajtához tartoznak – fedezték fel francia kutatók. A Dominique Autier-Dérian tudós vezette csapat kilenc házi kutyával végezte el a maga nemében egyedülálló kísérletsorozatot. Kutyákról, vadállatokról és emberekről készült fotókat mutattak az ebeknek egy képernyőn, összesen 144-et. Mivel egyéb érintkezési vagy kapcsolatteremtési módra nem volt lehetőségük, kizárólag vizuális felismerő képességükre hagyatkozhattak. A monitoron megjelenő fotók közül úgy tudtak választani, hogy meg kellett nyomniuk a megfelelő érintőgombot.

A kísérletek alapján a kutatók úgy találták, hogy a kutyák nemcsak képesek voltak vizuálisan felismerni fajtársaikat, hanem egyúttal be is sorolták őket egy különálló kategóriába, még akkor is, ha a fotókon a legkülönbözőbb fajták – vagy éppen keverékek – voltak képviselve, a németjuhászoktól az uszkárokig. (A kutyák faján belül mint négyszáz fajtát tartanak nyilván.) Az eredményeket az Animal Cognition című szakfolyóiratban ismertették részletesen a kutatók.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!