0:05
Főoldal | Rénhírek

Mindent Radnótiról

A Bori notesz teljes terjedelemben, az abdai tömegsírban talált tárgyak és dokumentumok, családi fényképek, levelek: mindez már elérhető a neten.

MTI | 2010. február 23.

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára (MTAK) digitalizálta Radnóti Miklós kézírásos hagyatékának egy részét. A kéziratokat a költő özvegye, Gyarmati Fanni 2008-ban ajándékozta az intézménynek.

A könyvtár a költő születésének századik évfordulóján, 2009. május 5-e és június 5-e között „Ó, költő, tisztán élj te most..” címen kamarakiállítást rendezett a hagyatékból, és a nagy érdeklődésre való tekintettel úgy döntött, annak anyagát bővített formában a világhálón teszi látogathatóvá. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával elkészített, Radnóti Miklós életét és munkásságát bemutató digitális gyűjtemény szerdától elérhető a könyvtár honlapján.
Babus Antal, a MTAK Kézirattárának és Régi Könyvek Gyűjteményének osztályvezető-helyettese, a honlap írója és szerkesztője arról tájékoztatott, hogy a weblapon egyebek között megtekinthető az abdai tömegsírból előkerült számos tárgy és dokumentum. Így láthatók Radnóti Miklós igazolványai és fényképei, Gyarmati Fanni fényképei, férjéhez a harmadik munkaszolgálatba írott levelei, szívbe markoló levél-imádsága férjéért, valamint a Nyolcadik ecloga külön lapon fennmaradt példánya.
A digitális technika előnyeit kihasználva az abdai tömegsírból előkerült Bori notesz teljes terjedelmében felkerül a világhálóra. Ebben a menüpontban szerepelnek azok a versek, amelyeket Radnóti az erőltetett menet indulása előtt, 1944 őszén külön lapokra másolt noteszéből és Szalai Sándornak átadott: a Hetedik ecloga, a Levél a hitveshez, az A la recherche, a Nyolcadik ecloga, az Erőltetett menet. A digitalizált kéziratok alatt a versek gépelt szövege olvasható, valamint rövid ismertető magáról a noteszról.
A költő összesen nyolc eclogát írt, de mivel nem tudni, melyik versét szánta hatodiknak, hetet tartanak számon. A hét eclogából öt látható a honlapon, három pedig – a Második ecloga, a Harmadik ecloga és a Negyedik ecloga – egymás mellett tanulmányozható.
Radnóti kiadatlan levelei közül megtekinthető a költőnek a feleségéhez írt két utolsó tábori levelezőlapja is. A Borba indulás előtt a sződligeti gyűjtőtáborból írott levelekből három érhető el digitálisan; a legmegindítóbb talán az 1944. május 23-án vagy 24-én Gyarmati Fanninak írott »Tudod, hogy az életem értelme vagy és amíg lehet, igyekszem élni miattad«” – emelte ki a szerkesztő.
Külön almenüben kaptak helyet a Radnóti Miklóssal kapcsolatos tárgyak: versesköteteinek előjegyzési ívei, a költő és barátai szókirakós játéka. Kuriózumnak számít Apollinaire híres versének, a Radnóti által fordított A megsebzett galamb és a szökőkútnak a nyomódúca, továbbá a költő lakásán a könyvszekrényére függesztett tábla, amelyen szellemesen megindokolja, miért nem ad kölcsön könyvet.
Önálló menüpont mutatja be Radnóti versesköteteit. A rövid könyvészeti ismertetőket a címlapok képei és illusztrációk, valamint recepciótörténeti részletek színesítik. A digitális technikának köszönhetően egy-egy érdekesebb ajánlást, szöveget tartalmazó fényképnek, okmánynak a hátoldala is megtekinthető. Láthatók a költő személyi iratai és igazolványai, Radnóti saját kezűleg rajzolt családfája, születési anyakönyvi kivonata, érettségi igazolványa, névváltoztatást engedélyező okmánya, szolgálati jegye, és második munkaszolgálata idejéből, 1943-ból fennmaradt kimaradási engedélye is.
A Radnóti életét bemutató menüpontban olvasható Ferencz Győzőnek, a költő monográfusának – a honlap lektorának – tömör, informatív életrajza, illetve egy részletes, képekkel illusztrált életrajzi kronológia Babus Antal tollából.
A honlap minden képe nagyítható; a teljes szöveg Radnóti Miklós írógépének betűtípusával került a világhálóra.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!