0:05
Főoldal | Rénhírek

Már lehet jelentkezni a fiatal fordítók versenyére

Az Európai Unió országainak kiválasztott középiskolái csütörtöktől nevezhetik be diákjaikat a fiatal fordítók számára minden évben megrendezett Juvenes Translatores (latinul: fiatal fordítók) fordítói versenyre.

MTI | 2011. szeptember 1.

A versenyre október 20-áig az Európai Bizottság honlapján lehet jelentkezni. Az online jelentkezési lap az EU minden hivatalos nyelvén elérhető.

Az immár ötödik éve megrendezett versenyt a kiválasztott iskolákban egyszerre, november 24-én bonyolítják le. A versenyen 1994-ben született diákok indulhatnak, és több mint 750 iskola vehet részt rajta.
Az egyes országok résztvevő iskoláinak számát az alapján állapítják meg, hogy 2014-ben hány európai parlamenti képviselője lesz az országnak - Magyarország esetében ez 22. Minden iskola legfeljebb öt diákot nevezhet be. Bármilyen nemzetiségű diák részt vehet, feltéve, ha uniós tagállamban jár iskolába. Tavaly 2800 diák kapcsolódott be a versenybe.

 

Az MTI-hírt módosítva: a versenyre bármelyik magyar középiskola jelentkezhet, a résztvevő 22 iskolát a regisztráció lezárulta után sorsolják ki.

A tanulók egyoldalas szöveget fordítanak le az EU 23 hivatalos nyelvének összesen 506 nyelvkombinációjából általuk kiválasztott variációjában. A lefordítandó szövegek az idén az önkéntességről fognak szólni az önkéntesség európai éve jegyében. A lefordított szövegeket az Európai Bizottság fordítói értékelik, és ők választják majd ki az egyes országok nyerteseit is. A győztesek jövő márciusban Brüsszelben vehetik át a díjakat.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2011. szeptember 3. 15:02
1 Nước mắm ngon quá!

" Az MTI-hírt módosítva: a versenyre bármelyik magyar középiskola jelentkezhet, a résztvevő 22 iskolát a regisztráció lezárulta után sorsolják ki."

Ha sorsolással döntik el, hogy ki vehet részt, mekkora az esélye annak, hogy a legtehetségesebb, legrátermettebb iskolás jut ki a versenyre?