0:05
Főoldal | Rénhírek
Kedves Jani! Égve hagytad a folyosón a villanyt!

Levelek Pilinszkynek

Kikkel és miről levelezett Pilinszky? Megtudhatjuk egy most megjelent kötetből.

MTI | 2012. május 12.

Levelek Pilinszkynek címmel a költőnek írt 240 levélből álló kötet jelent meg a tatabányai József Attila Megyei Könyvtár Új Forrás Könyvek sorozatában. Jász Attila, a sorozat szerkesztője az MTI-nek kedden elmondta, hogy a most megjelent kiadvány kézirata kiadói érdeklődés hiányában tíz évig kallódott, miközben az életműsorozat már megjelent. Pilinszky hagyatékában összesen csaknem 2700 levél található, ezeknek körülbelül fele a költőhöz íródott. Ebből az anyagból választott ki 240 levelet az életműsorozat szerkesztője, Hafner Zoltán irodalomtörténész.

A válogatás azt a baráti, szellemi közeget igyekszik arányaiban is megbízható módon bemutatni, mely Pilinszkyt a háborút követő időszaktól az elhallgattatás évein át támogatta, néhány művét inspirálta, vagy nemzetközi sikereinek elérésében segítette” – tette hozzá Jász Attila. A levelek feladói között megtalálhatók pályatársak, mint Illyés Gyula, Nemes Nagy Ágnes, Németh László vagy Örkény István, aki a nála rendezett összejövetelekre többször hívta el Pilinszkyt.

Bepillanthatunk francia és angol fordítóival való kapcsolatába, és megtudhatjuk, hogy a költő rendszeresen küldött megjelent műveiből a korszak mindenható kultúrpolitikusának, Aczél Györgynek. Olykor kéziratos verset is mellékelt, melyért Aczél külön köszönetet mondott. A levelekből néhány korábban megjelent az Új Forrás című folyóirat korábbi számaiban. A kötet összeállítását és a levelekhez fűzött jegyzetek kiegészítését Pilinszky jogutódjaként unokaöccse, Kovács Péter is segítette.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!