0:05
Főoldal | Rénhírek

Letölthető a beszélő Linux

Az Informatika a látássérültekért Alapítvány fejlesztéseként hétfőn jelent meg a beszélő Linux legújabb változata, a BeLin 3.0, amelyet az alapítvány honlapján ingyenesen tölthetnek le az érdeklődők.

MTI | 2012. október 16.

A beszélő operációs rendszer az elmúlt évek során egyre népszerűbbé vált a látássérült emberek körében. Jelentőségét és társadalmi hasznosságát 2009-ben az IT Business szaklap díjjal (Leadership Award) ismerte el – áll az alapítvány közleményében.

A Hammer Attila vak informatikus vezetésével fejlesztett, idén kiadott BeLin 3.0 legfontosabb újdonsága, hogy a vak emberek által használt, a számítógépekhez csatlakoztatható Braille-kijelzőkön minden szöveget a magyar Braille-helyesírás szabályai szerint jelenít meg. Jelentőségét másfelől az adja, hogy ezt a képességet minden nyílt forráskódú program, amely támogatni kívánja a pontírást olvasó vak felhasználókat, a jövőben át tudja majd venni.

A tavaly kiadott, BeLin ECDL-tananyag is átdolgozásra került az új kiadásnak megfelelően. A tananyag eleget tesz az európai számítógép-felhasználói tanúsítvány operációs rendszerekről szóló teljes követelményrendszerének, ezáltal lehetőséget ad a vak és gyengénlátó emberek számára az alapszintű számítógép-használati ismeretek otthoni vagy tanfolyami keretek között történő elsajátítására.

A tananyag mindenki számára ingyenesen hozzáférhető az alapítvány honlapjának letöltési oldalán keresztül.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!