0:05
Főoldal | Rénhírek
Megújulás vagy halál

Lázadnak a svájciak az angol uralom ellen

Túl sok az angol jövevényszó – sérelmezik a svájciak, akik szerint a vég kezdete, hogy már egyes egyetemi kurzusokat is kizárólag angolul tartanak meg. A svájci nyelvszakértők most konferenciát rendeztek, hogy megvitassák, mit tehetnének az angol nyelv túlzott térhódítása ellen.

nyest.hu | 2009. december 21.

Computer, laptop, roaming: kevés nyelv szókincse képes ellenállni az angol jövevényszavak áradatának. Pedig ha így folytatjuk, veszélybe kerülnek a kontinens nyelvei – vélik svájci nyelvszakértők, akik a héten nagyszabású konferencián találkoztak a kérdés megvitatására. „Nagyon szeretem a bordói bort és a viszkit is, mégsem vegyíteném a kettőt soha!” – utalt a nyelvi önállóság fontosságára az egyik meghívott, a francia pénzügyminisztérium szaknyelvért felelős munkatársa, aki leszögezte: ha egy nyelv nem képes lépést tartani az új jelenségekkel, előbb-utóbb meghal.

Lázadnak a svájciak az angol uralom ellen

A szavak és kifejezések kölcsönzése természetes eleme a nyelvek fejlődésének – maga az angol is számos nyelv (például latin, francia, hindi) hatását viseli magán. Ami azonban megkülönbözteti a jelenlegi nyelvi helyzetet az eddigiektől, az az, hogy az angol az első valóban globális nyelv. S mint ilyen, úgy „mossa ki” az egyes nyelvek szavait, hogy azoknak hajszálnyi esélyük sincs versenyre kelni a riválissal. „Nem arról van szó, hogy megkérdőjeleznénk egy nemzetközi nyelv szükségességét, hanem arról, hogy a világnyelv ne váljon az egyedüli nyelvvé” – fogalmazott Bénédicte Madinier, a francia kulturális minisztérium munkatársa a Swiss Infonak. (A szakember egyébként azért felelős, hogy átfésülje az angolból érkező jövevényszavakat, és mindegyikről eldöntse, integrálják-e a francia nyelvbe, vagy kitaláljanak helyette egy újat.)

A 200 résztvevős konferenciát a Svájci Szövetségi Kancellária szervezte. Konkrét eredmény ugyan nem született a találkozón, de az alkancellár, Thomas Helbling szerint a svájciak körében hagyománya van a nyelvi sokszínűségnek, és ez némileg megvédi őket az angol befolyástól. (Az országnak négy hivatalos nyelv van: a francia, a német, az olasz és a romans, a rétoromán egyik változata). Hebling szerint enyhítené a problémát, ha a svájciak első idegen nyelvként az angol helyett inkább egy második államnyelvet sajátítanának el.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...