0:05
Főoldal | Rénhírek
Tilos lesz a nemzeti büszkeséget sértő film

Kína tovább szigorítaná a sugározható filmek körét

A kínai vezetők szigorítani akarják a sugározható filmek körét: elsősorban a szociális biztonságot veszélyeztető és a vallási fanatizmust terjesztő filmeket tiltanák be a kelet-ázsiai országban.

MTI | 2011. december 16.

A kormány honlapján csütörtökön közzétett törvénytervezet szerint lekerülhetnek a kínai képernyőkről a nemzeti büszkeséget, a nemzeti érdekeket sértő, az etnikai feszültségeket keltő, kultuszokat vagy babonákat terjesztő, valamint az obszcenitást, szerencsejátékokat, drogfogyasztást, erőszakot vagy terrort propagáló filmek. A nemzeti egységet, szuverenitást és földrajzi integritást sértő, államtitkokat kiszivárogtató, az ország biztonságát és a társadalmi etikát veszélyeztető tartalmakat szintén betiltanák. A kabinet jogi osztálya által közzétett törvényjavaslatot egyelőre társadalmi vitára bocsátotta a kormány, nem tisztázva, hogy az mikor léphet életbe. A tervezet azt sem részletezi, hogy a fenti fogalmak pontosan mit takarnak, s arra sem tér ki, hogy milyen büntetés jár azok előírásokkal szembemenő sugárzása esetén.

A dokumentumban a vezetés a sugározható filmek körének szigorításán túl a filmiparba való befektetésre buzdít, annak a vidéki területeken való fejlesztését szorgalmazza. A beterjesztett szabályozások szerint a jövőben megbüntetnék azokat a mozikat, amelyek a filmek hivatalos kezdete után reklámot sugároznak, de a biztonsági előírásokat is szigorítanák, megtiltva a robbanó- vagy radioaktív anyagok filmszínházba való bevitelét.

Októberben, a Kommunista Párt Központi Bizottságának éves ülésén a párt vezetői a kínai kultúra erejének, külföldi befolyásának fokozásáról, a kultúrpolitika és az azt kiszolgáló rendszer reformjáról döntöttek. Egy hétre rá a szórakoztató műsorok adásidejének korlátozásáról és a hírműsorok kiterjesztéséről határoztak. A vezetés egy olyan internetes menedzsmentrendszer felállítását is támogatja, amely a közösségi oldalak és az azonnali üzenetküldő szolgáltatások működését szabályozza, és szigorú büntetést helyez kilátásba az internetes pletykákat terjesztők számára.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!