0:05
Főoldal | Rénhírek

Itt a megoldhatatlan elsős feladat megoldása!

A Facebook népén kifogott egy elsős gyerekeknek szánt feladat! A 444 újságírója is értetlenül áll az események előtt... De nem kell teljesen becsavarodnunk, házi szakértőnk máris a segítségünkre siet. Íme egy megoldás.

nyest.hu | 2016. február 26.

„Na, melyik rubrikába kerül Rudi, Jusztin és Roland, és miért?” – teszi fel a kérdést a 444-en Tamás Bence Gáspár. Némi joggal, ugyanis az első ránézésre az elsős tankönyvben megjelent feladat megoldása, amin a Facebook népe napok óta hüledezik, enyhén szólva sem egyértelmű. Íme a vitatott feladat:

Itt a megoldhatatlan elsős feladat megoldása!
Forrás: Facebook

Szerencsére, kéznél volt állandó szakértőnk, Kálmán László, aki a Facebookon kifejtett megoldásával siet segítségünkre:

Na jó, mondok egy megoldást, ha már annyira kértétek. Természetesen tudván, ahogy N. István is kiemelte, hogy minden ilyennek végtelen sok jó megoldása van. Itt van például egy tök egyszerű (bár egyszerűségi mértékből is végtelen sok van).

A cél az, hogy ne legyen olyan sor, hogy egy bizonyos mássalhangzót minden név tartalmaz. Mivel a második sorban már mindegyik név tartalmaz „r” mássalhangzót, ez kizárja onnan Rudit és Rolandot, tehát oda csak Jusztin kerülhet. A harmadik sorban mindegyik névben van már „l” mássalhangzó, tehát a fennmaradó Rudi és Roland közül oda csak Rudi kerülhet. Így marad az első sorba Roland, ami szintén nem okoz problémát.

Ennyi. 

Önnek is van jó megoldása? Kommentelje a cikk alá!

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (5):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
7 éve 2016. május 5. 00:34
5 Samu bácsi

Nem egy osztályba jártam Kálmán tanát úrral.

Még csak nem is egy iskolába.

Az ország stimmel. A nyelv talán.

Volt egy remek magyartanárom felsőben. Úgy hetedik osztály második félévében ismertethette meg velünk a "nyelvi kompetencia" fogalmát. (Ha jól emlékszem egy elfuserált matek szöveges feladat kapcsán.) Ennek lényege:

Ha a szöveges feladat nem egyértelmű, akkor a feladat megszövegezője helytelenül alkalmazza a nyelvet; ellentmondást generál már a megfogalmazás szintjén,. A feladat értelmezhetetlenné, következésképpen megoldhatatlanná válik. Az ilyen feladatoknak egyetlen helyes megoldása létezik, mégpedig a nyelvi megfogalmazás inkompetenciájának felismerése és a feladat annulálása a nyelvi inkompetenciára történő rámutatás által.

A "nyelvi kompetencia" fényében ismertetem annak az első osztályos kisdiáknak (- nincs vita, nem az ő szintje, de úgy tűnik, nem is az egyetemi tanároké, hiszen Kálmán tanár úr "megoldásában" akkora logikai bakugrás van, hogy rögtön kiütötte a valamikori elsős kisdiák, Irma szemét -) a megoldását, aki tudtán kívül ugyan, de a leginkább helyesen oldotta meg a feladványt:

" - Apa, melyik leánynév?

- Szerinted melyik, kislányom?

- Ru-di van az osztályban, ő fiú, Rol-and (nézzük el neki, akkor még nem tudott helyesen szó-tag-olni!) is van; Juz-tin nincs, de biztosan ő a leány, mert rózsaszín betűkkel írták nevét."

8 éve 2016. február 28. 23:04
4 El Vaquero

Bár még ez a megoldás sem precíz, mert a Cecíliának a második szótagja nehéz, így inkább mássalhangzóval lezárt szótagoknál maradjunk, a megoldás így érvényes marad.

8 éve 2016. február 28. 23:02
3 El Vaquero

Először nem tudtam megoldani, ami bizonyíték rá, hogy nem hogy elsősnek, de nyolcadikosnak sem kéne ilyen feladatot adni. Aztán a 444.hu linkjén az egyik hozzászólásban mutattak egy másik könyvet, ahol egyszerűbb formában volt ugyanez a feladat, kétsorosan, ott a szótag zártsága (és egyben nehézsége) számított.

 

Ilyen előzmények után megoldottam ezt is: Ro-land, Ru-di, Jusztin. A szabály: minden sorba, és minden oszlopba kell legalább egy olyan név, amelynek valamelyik szótagja mássalhangzóval lezárt, avagy nehéz (időmértékes verselésnél hosszú szótag), ha két ilyen is van, akkor olyan szótag legyen nehéz, amely szótagoknál a többi szó szótagja könnyű. A Ro-land azért megy az első rubrikába, mert az első sorban az Ir-ma az első szótagján nehéz, így ebbe a sorba már csak olyan szó jó, amelynek nem az első szótagja nehéz. Tény, hogy ugyanezt a feladatot, nem általános iskolásoknak ki lehetett volna dolgozni kevésbé csavaros, normálisabb formában, nem ennyire debil nevekkel. Szegény kiskölkök, mit kapnak mostanában az arcukba. Igaz az én időmben is voltak idióta feladatok, de ennyire megoldhatatlan, mint ez és a hídnyelves baromság azért nem fordult elő.

8 éve 2016. február 27. 10:42
2 Mucin

Egy másik, kevésbé elegáns megfejtés: Roland, Rudi, Jusztin.

Ez lehet a szabály: a nevek második szótagjaiban oszloponként a betűk száma együtt hét.

8 éve 2016. február 26. 16:58
1 Rézfánfütyülő fűzangyal

Tudom, hogy egy ilyen fontos ügyben teljesen irreleváns, de vezető szerkesztő elárulta, hogy a hibát észrevették, és a feladatot a tavalyi tankönyvben már javították, az ideiből (2015) pedig ki is hagyták. Viszont az erről folyó vitában, annak cirkusz jellege miatt rész venni nem akart. (Én ugyanis nem átallottam utánanézni, és a fészbukon megkeresni őt.)