0:05
Főoldal | Rénhírek

Ilyen a világ hangulata – a Twitteren

Olvasónk jól érezte magát, amikor reggel kiugrott az ágyból? Netán mostanra lett morózus hangulata? A hétfő reggelt vagy a péntek délutánt kedveli-e jobban? Komoly kérdések ezek, s komoly feladat, ha az egész világ vonatkozó hangulatát igyeszünk megtudni...

nyest.hu | 2011. október 3.

„Hurrá, hétvége!” „Vége lehetne már ennek a napnak is!”

Gyakran összefutunk ilyen és ehhez hasonló üzenetekkel a népszerű közösségi portálokon. Ismerőseink közléseiből egyértelmű, milyen a hangulatuk: jó kedvük van-e, netán elegük van már az egész napból. De hogyan lehetne megmérni, hogy érzi magát a világ?

A New York-i Cornell Egyetem két kutatója arra vállalkozott, hogy Twitter-üzenetek segítségével megvizsálja, milyen a világ hangulata – adta hírül a Science magazin nyomán a New Scientist. A Twitter-üzenetek rövidek, továbbá valós időben születnek: azaz elemzésükkel valósabb képet kaphatunk, mint egy kérdőíves felmérés kapcsán. Emlékeinket ugyanis a három-négy nappal ezelőtti reggelről már lényegesen befolyásolja az is, mi történt velünk azt követően egész nap.

Scott Golder and Michael Macy ezért 84 ország 504 millió tweetjét vizsgálta meg. Nyelvészeti szoftverek segítségével pozitív és negatív hangulatra utaló megállapításokat kerestek a szövegekben.

Milyen legyen a hangulatom ma reggel?
Milyen legyen a hangulatom ma reggel?

A kutatók „meghökkentő” eredményeket kaptak. Az emberek általában jó kedvűen kelnek fel, hangulatuk a nap során aztán fokozatosan romlik. Teljesen egyértelműnek tűnik, hogy hétvégenként sokkal boldogabbak vagyunk, ekkor ugyanis a reggeli „hangulati csúcs” akár két órával is kitolódhat -- ami arra enged következtetni, hogy e napokon tovább maradunk az ágyban. Az emberek sokkal kevésbé pozitívak télen, amikor a nappalok rövidebbek.

Úgy tűnik, e megállapítások az egész világra egyaránt érvényesek: így van ez valamennyi vizsgált országban és kultúrában. A kutatók egy kivételt találtak: az Egyesült Arab Emirátusokban ugyanis a munkahét vasárnaptól csütörtökig tart.

És hogy mire volt jó akkor ez az egész? Amellett, hogy tudományosan bizonyítottak egy sejtést és megerősítették egy előző kérdőíves kísérletsorozat eredményeit (amit amerikai egyetemisták között végeztek el), első alkalommal vizsgáltak Twitter-üzeneteket az egész világra kiterjedően.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!