0:05
Főoldal | Rénhírek
Közösségi háló

Hülye Facebook-kommentért a börtönbe

Nem árt odafigyelni, mit írunk a Facebook-on. Megtanulhatta ezt a texasi Jack Carter, aki mintha egy South Park-epizód kellős közepébe cseppent volna... de senki sem röhög.

nyest.hu | 2013. július 13.

A 18 éves Jack Carter egy videojátékon vitatkozott össze a haverjaival februárban a League of Legends weblapján. A Facebook-on folytatódó vitában a texasi srác egyik haverja azt vágta a fejéhez, hogy „őrült” és hogy „szanaszét van az agya”.

Carter erre azt válaszolta: „Ó igen, teljesen szanaszét van az agyam. Mindjárt szétlövök egy iskolányi gyereket és megeszem a még dobogó szívüket”. A beszólást aztán a „lol” és „jk” („laughing out loud” – hangosan felnevetek ill. „just joking kidding” – csak viccelek) bejegyzésekkel pontosította jelezve, hogy a dolog tényleg csak poén volt.

Eközben Kanadában

A történetet innentől mintha a South Park alkotói írták volna: egy kanadai nő megrökönyödve olvasta a texasi fiú bejegyzését. Lol, jk ide vagy oda, azonnal értesített egy helyi önkéntes bűnmegelőző szervezetet a bejegyzésről, akik értesítették a texasi szerveket és Carter máris előzetesbe került.

Összefogás a hülye kanadaiak ellen – ez csak South Park
Összefogás a hülye kanadaiak ellen – ez csak South Park

Április 10-én a bíróság terrorizmussal gyanúsította meg, miután a fiú visszautasította az ügyészség ajánlatát. Az ügyészségi ajánlat nyolc év börtön lett volna, amennyiben Carter beismeri, hogy valóban iskolás gyerekek szívét szerette volna némi lövöldözést követően elfogyasztani. Az óvadék összegét a bíró pedig az eredetileg megállapított 250 ezer dollárról (kb. 56 millió forint) 500 ezer dollárra emelte.

A fiú anyja, Jennifer Carter petíciót hozott létre a Change.org oldalon annak érdekében, hogy többen felfigyeljenek az ügyre. Ebben elismeri, hogy fia bejegyzése valóban rossz ízlésre vall, de egyértelmű, hogy szarkazmusnak szánta, amit írt. A felhívásban az anya elmondja, hogy a börtönben gyakran bántalmazzák a fiát, továbbá volt, hogy hetekre magánzárkába zárták. Carter apja megérti, hogy ki kell vizsgálni az ilyen ügyeket, de azért a vizsgálatban a józan észre is szükség lenne. A petíciót 126 ezren írták alá péntekig.

Trollok, vigyázzatok!

A fenti történet egy csupán azok közül, amelyekben Facebook-megnyilvánulásoknak köszönhetően tartóztattak le fiatalokat. Az utóbbi időben jogvédő szervezetek egyre több ilyen ügyre hívják fel a figyelmet.

A brit állampolgárságú és ott is élő Reece Scottot éppen a héten ítélték 28 hónapnyi börtönre, amiért egy FB-posztban kétszáz Tennessee-i iskolás megölését helyezte kilátásba. Az iskolát a fenyegetést követő napra bezárták, ezért háromezer gyerek mulasztott tanítási napot – pedig az egyértelmű volt már akkor is, hogy Scott nem más, csak egy rosszindulatú troll, aki ízléstelen fenyegetőzéssel szórakoztatja magát – Angliából.

Szintén fenyegetőzésért tartóztattak le egy 18 évest nemrég Massachusettsben, aki trollkodással lőtt túl a célon. Az ő bejegyzése a bostoni robbantást követően készült. Az ügyészség az ő ügyében olyan megdöbbentő bizonyítékokat is felsorolt, mint például azt, hogy 11 éves korában egyszer azt mondta valakiknek, hogy megöli őket.

Carter ügye a fenti két esettől eltér abban, hogy ő nem volt troll – egy vita hevében egy rossz beszólásért hurcolták meg. Jó hír számára, hogy csütörtökön egy ismeretlen kifizette számára a félmilliós óvadékot, így a továbbiakban szabadlábon védekezhet.

Források:

http://www.change.org/petitions/release-my-son-justin-carter-in-jail-for-a-facebook-comment

http://www.guardian.co.uk/world/2013/jul/11/facebook-post-terrorist-texas-teenager

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (8):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
10 éve 2013. július 21. 11:55
8 Kormos

@Tar: De hát a megrőkönyödve hosszú ő. A helyesírás hibás.

10 éve 2013. július 19. 18:51
7 angianeten

Ahhoz képest a fészbuk még mindig nem szüntette meg ezt az oldalt, pedig ez nem jk kategória. Már jelentettem, de nincs változás.

www.facebook.com/pages/Kurucinfo-olvasói-tábor/496228093786495?not

10 éve 2013. július 16. 20:42
6 Tar

Hogyan különíthető el egymástól 100%-ban a trollkodás és a valós fenyegetőzés? Inkább el kellett volna küldeni szegény gyereket valami dilidoktorhoz/lelkipásztorhoz/igaz baráthoz beszélgetésre. Ennyi iskolai lövöldözés után persze, hogy komolyan veszik az esetet.

(És végre egy hely, ahol a megrökönyödve szót rövid ö-vel láthatom!!!)

A firkálásos cikk egyszerűen észveszejtő. Szó szerint felfoghatatlan.

10 éve 2013. július 15. 09:51
5 Kincse Sz. Örs

@andris: de még mennyire... köszi szépen, javítottam.

Egyébként a történet nem kacsa, több forrásból néztünk rá – tényleg zsigulikat. Sajnos.

10 éve 2013. július 13. 18:53
4 andris

a "jk" az inkább "just kidding"

10 éve 2013. július 13. 12:27
3 Pierre de La Croix

@El Vaquero: " Irkálásért nem tartóztatnak le senkit" De firkálásért már igen:

fotelkalandor.blog.hu/2013/06/26/92_13_ev_nehany_kretarajzert

10 éve 2013. július 13. 09:59
2 Sultanus Constantinus

@El Vaquero: Én ezt simán el tudom képzelni, az amerikaiaktól minden abszurdum kitelik. Nem igazán értik a viccet. Megjegyzem, azok után, amik ott történnek, mert sajnos nem ritkák az ilyen esetek, valahol még meg is értem, hogy azt is túl komolyan veszik, amit talán nem kellene.

10 éve 2013. július 13. 09:41
1 El Vaquero

Na, akkor vigyázok a számra! :D

Kamu az egész. Irkálásért nem tartóztatnak le senkit, ráadásul a bíróság sehol nem vádol meg senki, az az ügyész dolga a világ minden táján. Átvett bulvárcikk az egész, Facebook- és South Park reklám. Ha utánanéznénk, könnyen kiderülne, hogy nem Moszkvában, hanem Leningrádban; nem Zsigulikat hanem Moszkvicsokat és nem osztogatnak hanem fosztogatnak, egyébként a "többi" biztosan "stimmel".

Egyébként nagyon bírom az amerikaiakban, hogy állandóan ezzel az óvadékkal vannak oda, úgy tekintenek rá, hogy á, már megnyerték az ügyet, kész ünnepséget csapnak. Egyáltalán nem. Attól még gyanúsított épp ugyanolyan nagy szarban van, csak otthon idegeskedhet, nem a kóterben.