0:05
Főoldal | Rénhírek

Horvátországi szlogen: minden magyar számít!

Tájékoztató kampányba kezdett a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) az áprilisi horvátországi népszámlálás előtt, hogy minél többen vállalják magyar identitásukat - írja az Eszéken megjelenő Új Magyar Képes Újság internetes oldalán.

MTI | 2011. március 4.

Az április 1-je és 28-a között lezajló horvátországi népszámlálásról Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) ügyvezető elnöke a lapnak elmondta: országos kampányban hívják fel a horvátországi magyarok figyelmét arra, hogy vallják magyarnak magukat a tíz év után újra esedékes népszámláláson.

A kampány szlogenje: „Minden magyar számít, Ön is!". Szórólapokon, tájékoztató füzetek segítségével és lakossági fórumokon is elmondják a HMDK részéről, hogy a horvátországi magyarság megmaradása, a nyelvhasználati jogok és a közigazgatásban törvényileg járó helyek szempontjából mennyire fontos az asszimiláció megállítása, a magyar identitás vállalása.

Jankovics Róbert fontos célnak nevezte azt is, hogy minél több magyar legyen a számlálóbiztosok között. Ennek érdekében a HMDK levélben fordult a népszámlálást lebonyolító horvát Állami Statisztikai Hivatalhoz, és a zágrábi magyar nagykövetség segítségét is kérték. A HMDK a népszámlálás ideje alatt telefonos ügyeletet tart majd, hogy minden, az összeírással kapcsolatos pontatlanságot időben ki lehessen javítani.

Horvátországban a közigazgatási egységekben csak akkor lehet garantált helye a horvátországi magyaroknak, ha a lakosságon belüli részarányuk eléri a 15 százalékot. Megyei kisebbségi önkormányzat alakításához legalább 500 főnek kell magát magyarnak vallania.

A horvátországi magyarok száma a legutóbbi népszámlások adatai szerint a kilencvenes években 23 ezerről 16 ezerre csökkent – írja az Új Magyar Képes Újság.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!