0:05
Főoldal | Rénhírek

A magyaroknak köszönhetően
marad érvényben
az ukrán nyelvtörvény?

Gajdos István, az ukrán parlament egyetlen magyar képviselője közbenjárására Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnök egyelőre nem írja alá a kisebbségi nyelvtörvény eltörléséről hozott jogszabályt.

MTI | 2014. február 27.

Gajdos István, az ukrán parlament egyetlen magyar képviselője csütörtökön szóbeli ígéretet kapott Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnöktől, hogy nem írja alá a kisebbségi nyelvtörvény eltörléséről hozott jogszabályt, amíg nem készül el egy új, minden érintettnek megfelelő nyelvtörvény, amelynek gyors kidolgozására már aznap utasítást adott az államfő.

„A parlament mai ülésén odamentem Olekszandr Turcsinovhoz, elmondtam érveimet, rámutattam az ügy fontosságára, illetve jeleztem, szót kérek, hogy a parlament tagjai előtt mondhassam el véleményemet. A parlament elnöke megértésemet kérte annak kapcsán, hogy most csak a frakciók képviselőinek adhat szót, illetve a krími eseményekkel kénytelenek foglalkozni, ezért írásban adtam át, mit kérünk tőle” – tájékoztatta Gajdos István sajtószolgálata közleményben az MTI-t.

Olekszandr Turcsinov
Olekszandr Turcsinov

Közlése szerint szóbeli ígéretet kapott az államfői teendőket ideiglenesen ellátó házelnöktől, hogy addig nem írja alá a szóban forgó jogszabályt, amíg nem dolgoznak ki olyan nyelvtörvényt, amely minden érintettnek megfelelne.

„Reméljük, hogy a megbízott államfő betartja szavát, és nem csorbulnak kisebbségi jogaink” – jegyezte meg Gajdos. Rámutatott, hogy amíg Turcsinov nem látja el kézjegyével a vasárnap elfogadott jogszabályt, addig a jelenlegi törvény hatályban marad.

Az új törvény kimunkálása céljából felállítandó munkacsoportba Tóth Mihályt, a téma elismert szakértőjét, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség tiszteletbeli elnökét delegálja a szövetség, az ő jelölését támogatják a román, illetve a bolgár közösségeket képviselő honatyák is.

Gajdos István
Gajdos István
(Forrás: Wikimedia Commons / YuSergeevna / CC BY-SA 3.0)

„Köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki csatlakozott tiltakozásunkhoz, aki szót emelt a nyelvtörvény eltörlése ellen határon innen és túl. Külön köszönet a magyar kormánynak és az anyaországi pártoknak azért, hogy operatívan reagáltak a történtekre, visszautasítva az ukrajnai kisebbségek, így a magyar közösségünk számára fontos jogszabály hatályon kívül helyezését. Ez a történet azonban még nincs lezárva, ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a leendő új nyelvtörvény ne szűkítse meglévő jogainkat. Továbbra is szükségünk van tehát egész közösségünk, illetve az anyaország, valamint az EU támogatására” – hangoztatta a képviselő.

Hozzáfűzte: reményre ad okot, hogy csütörtöki parlamenti beszédében az időközben miniszterelnökké kinevezett Arszenyij Jacenyuk ígéretet tett arra, hogy olyan nyelvtörvénye lesz Ukrajnának, amely szavatolja a kisebbségek jogait.

Turcsinov még csütörtökön utasítást adott a jogszabály „sürgős kidolgozására” – mint mondta – „tekintettel azokra a spekulációkra, amelyek körbeveszik ezt a kérdést”.

Az új törvény az előzővel szemben „teljesen kiegyensúlyozott lesz, tiszteletben fogják tartani mind Kelet-, mind Nyugat-Ukrajna, az összes etnikai csoport és nemzeti kisebbség érdekeit” – ígérte.

A munkacsoportban képviseltetni fogja magát az összes parlamenti frakció és képviselői csoport. A szöveg megfogalmazásához igénybe veszik nyelvészeknek, filológusoknak és társadalmi kérdések szakértőinek a segítségét is.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!