0:05
Főoldal | Rénhírek

Hetedhét Napút-díj

Gállos Orsolya szlovén, horvát, szerb írók műveinek, mesék, drámák, esszék, kis- és nagyepikai művek fordítójaként Hetedhét Napút-díjat kapott.

MTI | 2013. május 18.

A főként szlovén írók novelláinak, regényeinek fordítójaként ismert Gállos Orsolya kapja idén a műfordítói életművek elismerésére létrehozott Hetedhét Napút-díjat – tájékoztatta a Napút folyóiratot gondozó Napkút Kiadó csütörtökön az MTI-t. Gállos Orsolya szlovén, horvát, szerb írók műveinek, mesék, drámák, esszék, kis- és nagyepikai művek fordítójaként kapta az 1999 óta megjelenő irodalmi-kulturális folyóirat szerkesztőségének elismerését. Az Európa Kiadó mellett húsz éven át a Jelenkor Kiadónál jelentek meg a délszláv irodalomba betekintést engedő fordításai. Csordás Gábor költő, műfordító, a Jelenkor Kiadó vezetője köszöntőjében ezek közül a Gallos Orsolya által tolmácsolt Drago Jančar, Aleš Delbeljak, Tomaž Šalamun, Edvard Kocbek és Kajetan Kovič köteteinek jelentőségét emelte ki.

Nem a folyóiratról, illetve annak világirodalmi rovatáról elnevezett díj az első, amelyet az 1973 óta publikáló műfordító kiérdemelt: az Európa Kiadó háromszor is neki ítélte nívódíját, 2006-ban pedig ő kapta a Szlovén Műfordítók Egyesületének Lavrin-diplomáját fordítói életművéért, kulturális közvetítő tevékenységéért. A Napút folyóirat szerkesztősége harmadik alkalommal ítélte oda az elismerést; a korábbi években Báthori Csaba és Galgóczy Árpád műfordítókat tüntették ki vele.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!