0:05
Főoldal | Rénhírek
Föl, föl vitézek...

Csatározás a komáromi erőd körül

Komáromban szlovákok is felháborodtak az egynyelvű szlovák táblákon – a botrány hatására a városvezetés egyről négyre jutott.

nyest.hu | 2013. november 15.

Újabb fejezet kezdődött a szlovákiai táblaháborúban, ezúttal a komáromi erődért (pontosabban erődrendszerért) dúl a csata. A történet – látszólag – azzal kezdődött, hogy a városban a turisták számára információs táblákat helyeztek ki: ezek az erődre hívják fel a látogatók figyelmét: a táblán egy kissé stilizált várkapu látható, alatta felirat: Pevnosť Komárno. Mint az mostanára már szokássá vált, a táblán megjelentek a magyar felirat hiányát jelző matricák. Az ügyre hamarosan a szlovákok is felfigyeltek.

Föl, föl vitézek a csatára...
Föl, föl vitézek a csatára...
(Forrás: Wikimedia Commons / EtelkaCsilla / CC BY-SA 3.0)

Az ügyről írt Boldoghy Olivér, a Fontos vagy! mozgalom vezetője is, aki gyűjtést indított magyar-angol kétnyelvű táblák kihelyezésének céljára.

Miroslav Lopata blogger bejegyzésében arról írt, hogy első gondolata az volt, hogy milyen jó, hogy megjelentek a táblák, és micsoda idióta vandálok, akik összematricázták. Azonban újragondolva a dolgot rájött, hogy egynyelvű táblát kihelyezni nem valami értelmes dolog, különösen, hogy a tábla a határ felől érkezőket tájékoztatja. Ráadásul nem csupán a magyar felirat hiányzik: a turisták számára angolul is ki kellene írni, miről is van szó.

Lopata társszerzője egy háromynelvű komáromi útikalauznak, mely az interneten is szabadon elérhető.

Lopata szerint kettős hibát követtek el. Egyfelől a legegyszerűbb dolgokat sem képesek jól csinálni: a komáromiak úgyis tudják, hogy ott az erőd, és a tábla a határ felől érkezőket tájékoztatja – közülük viszont aligha tudnak számottevően szlovákul. Másfelől tapintatlanság egy kétnyelvű városban egynyelvű táblát kihelyezni: Lopata megjegyzi, hogy Komáromban még a karateedzések is háromnyelvűek (a harmadik nyelv a japánra emlékeztet). A blogger szerint csak tudatlan ember helyezhet ki egynyelvű szlovák táblát a kétnyelvű városban z ráadásul a komáromi erőd igen fontos szerepet tölt be a magyar történelemben. 

Úgy véli, nehéz csodálkozni azon, ha az ilyen táblákat megrongálják. Mi több, szerinte a szlovákok az ilyen táblák miatt egyszerűen hülyének fognak tűnni a turisták szemében. 

Az erőd madártávlatból
Az erőd madártávlatból
(Forrás: Wikimedia Commons / Civertan Grafikai Stúdió / CC BY-SA 2.5)

Okok és megoldások

Eközben a bumm.sk szlovákiai magyar nyelvű hírportál fényt derített az ügy előzményeire is. Eszerint a táblákat a városi önkormányzat helyezte ki. A város az erődítményrendszer fejlesztésére pályázott, és a pályázat költségkeretéből helyezte ki a táblákat. Mindenképpen hivatalos táblákat szerettek volna kihelyezni, mivel ezek hatékonyabbak, mint a hirdetőtáblák. (Az óriásplakátok elvesznek a többi reklám erdejében.) Eredetileg kétnyelvű táblákat szerettek volna, ám a közlekedési minisztérium rendelete csak a kizárólag szlovák nyelvű táblákat engedélyezi:

Silueta sa umiestňuje v hornej časti značky, text (názov cieľa a prípadne názov obce) je v dolnej časti.
Na značke môžu byť okrem siluety najviac dva riadky textu. Text sa uvádza iba v slovenskom jazyku.
Jeden riadok má obsahovať najviac tri slová (spojky a predložky sa nepočítajú, skratky áno).

A sziluett a tábla felső részén, a szöveg (a cél elnevezése és esetleg a település neve) az alsó részén helyezkedik el.
A táblán a sziluetten kívül legfeljebb két sornyi szöveg állhat. A szöveg csak szlovák nyelven jelenik meg.
Egy sorban legfeljebb három szó állhat (a kötőszók és az elöljárószók nem számítanak, a rövidítések igen.

Közben a városvezetés is keresi a megoldást. Terveik szerint a hivatalos táblákhoz hasonló, de nem barna, hanem sötétzöld négynyelvű (szlovák-magyar-német-angol) táblákat szeretnének kihelyezni. Csak remélni tudják, hogy a hatóságok nem fogják ezt megakadályozni. A bumm.sk ugyanakkor emlékeztet, hogy a problémát az általános törvényi szabályozás keretében kellene kezelni.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!