0:05
Főoldal | Rénhírek
Teszt

Ha nem gondolunk rá, nem vesszük észre?

Figyelmünket tesztelhetjük egy egyszerű videó segítségével. A meglepő eredmény garantált, a tanulságot fontos lenne megtanulnunk...

nyest.hu | 2013. november 13.

A legbrutálisabb börtön, amibe be vagyunk zárva, nem más, mint a tudatunk. Az, hogy mit gondolunk, milyen előfeltevéseink, milyen hiedelmeink vannak, befolyásolja azt, hogy hogyan észleljük a köröttünk levő világot. Észleleteink pedig alakítják véleményünket, gondolatainkat. És a kör itt bezárul. Aki nem hiszi, próbálja ki most!

Az alábbi videóban egy tesztet próbálhat ki az olvasó azzal kapcsolatban, hogy mennyire tudatos. A feladat igen egyszerű: két kosárcsapatot fog látni, az egyiknek a tagjai fekete, a másiknak a tagjai pedig fehér pólóban vannak. A feladat annyi, hogy meg kell számolni, hányszor passzolnak a fehér csapat tagjai.

Ha jól odafigyeltünk, láthattuk, hogy összesen tizenháromszor passzoltak a fehér pólóba öltözött játékosok. Ennél azonban sokkal érdekesebb, hogy mit nem vettünk észre közben... A második lejátszásban már jól látható a színen áthaladó, táncoló medvének öltözött alak. Aki nem hiszi, hogy az elsőben is ott van, játssza újra elejétől a felvételt.

Ennyit számít tehát az, hogy mire figyelünk, mire vagyunk beállítva, milyen előzetes elvárásokkal rendelkezünk egy adott eseménnyel kapcsolatban. Az eredmény mindenképpen elgondolkodtató: nem árt tudatában lennünk annak, hogy az észlelésünk, a figyelmünk, a tudatunk így működik. Amire nem számítunk, lehet, hogy észre sem vesszük. Ha tudjuk ezt, és ennek tudatában próbáljuk figyelni a dolgokat, egészen mindennapi helyzetekben nyerhetünk: például egy közlekedési szituációban. De hasznos ez a tudás a világgal kapcsolatos absztraktabb elképzeléseink szempontjából is.

Nem számítottunk rá, nem figyeltünk rá...
Nem számítottunk rá, nem figyeltünk rá...
(Forrás: Wikimedia Commons / Menke Dave, U.S. Fish and Wildlife Service)

Akinek van kedve, kipróbálhat még egy tesztet, amelyben egy gyilkosság helyszínén kell észnél lenni.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!