0:05
Főoldal | Rénhírek

Félmilliárdos fejlesztés a pécsi és az eszéki egyetemen

1,8 millió euró, azaz mintegy 500 millió forint értékű fejlesztést valósít meg közösen a Pécsi Tudományegyetem és az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem 2012 végéig, a magyar-horvát határon átnyúló együttműködés keretében - írja a nepszava.hu. A szükséges forrást európai uniós pályázaton nyerték el - számoltak be az intézmények június 1-én.

Edupress | 2011. június 2.

A projekt keretében egy laboratóriumi állatházat alakítanak ki Pécsett, a közös kutatásokra korszerű berendezésekkel felszerelt laborokat létesítenek, ezenkívül tananyagfejlesztéssel lehetőséget teremtenek az eszéki biotechnológiai alapképzés és a pécsi mesterképzés összehangolására. A pécsi egyetem biotechnológiai intézetében létesülő laboratóriumi állatházban és annak eszéki részlegében összesen mintegy kétezer egeret és ezer patkányt tartanak majd. Az állatokat élettudományi kutatásokhoz fogják felhasználni.

A pécsi és az eszéki egyetem együttműködése keretében mindkét intézményben laboratóriumok kialakításával és korszerű eszközpark megvásárlásával biotechnológiai központot hoznak létre, ahol közös képzéseket és kutatásokat folytathatnak a gyógyszeripar és az orvosi biotechnológiai ipar számára. A laboratóriumok munkájában kiemelt szerepet kaphatnak a rákkal és az immunológiával kapcsolatos kutatások is.

Tananyagfejlesztéssel nemcsak a 2010 őszén a Strossmayer egyetemen indított biotechnológia alapképzés és a pécsi egyetemen ugyanekkor indult mesterképzés színvonalát emelik, de biztosítják az Eszéken végzett hallgatóknak azt a lehetőséget, hogy Pécsett folytassák tanulmányaikat.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!