0:05
Főoldal | Rénhírek

Felére csökkentené az egyetemek számát a kormány

A jelenlegi 29 állami fenntartású egyetem és főiskola helyett mindössze 16 maradna, de több felsőoktatási intézmény támogatásából is kivonulna az állam aszerint a koncepció szerint, amiről már az egyetemi vezetőkkel is egyeztetett Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár - olvasható az origo.hu-n.

Edupress | 2011. május 4.

Az egyetemi-főiskolai struktúra átalakítása a dokumentum szerint a Széll Kálmán Terv miatt szükséges, mivel az 88 milliárd forintot vonna ki a felsőoktatásból.

Mindössze 16 állami fenntartású felsőoktatási intézményt működtetne a jövőben a kormány, így 12 egyetemet és négy főiskolát – derült ki a portál birtokába jutott, az átdolgozott felsőoktatási koncepcióhoz készült dokumentumból. A koncepció az átalakítást azzal magyarázza, hogy a márciusban bemutatott reformcsomag három év alatt 88 milliárd forintot vonna ki a felsőoktatásból. Ezt egyéb intézkedések mellett az állami fenntartású intézmények számának csökkentésével érné el a kormány.

Amint arról a hírportál beszámolt: Hoffmann Rózsa a múlt héten egyeztetésre hívta annak a 12 egyetemnek a rektorát, amelyek a koncepció szerint megmaradnának. A találkozón a Nyugat-magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Semmelweis Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) vezetője vett részt. A portál információi szerint nem volt a meghívottak között a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE).

A tervek szerint a tíz mostani állami főiskolából négy maradhatna: a tanár- és tanítóképzés centrumává váló Egri és a Nyíregyházi, valamint a Budapesti Gazdasági Főiskola és egy egyelőre meg nem határozott központú kelet-magyarországi intézmény. A megmaradó intézmények listáján nem szereplő egyetemek illetve főiskolák karainak egy része beolvadna a megmaradók valamelyikébe. A BCE karait például az ELTE, a SZIE és a BME venné át a terv szerint. Az egyetemek vezetőivel szóban ismertetett elképzelés szerint a fent felsorolt 10 egyetemen kívül csak a 2012-től elindítani tervezett Nemzeti Közszolgálati Egyetem, valamint az öt jelenlegi, művészeti képzést nyújtó intézmény – a Képző, az Ipar-, a Zene- illetve a Színművészeti Egyetem valamint a Táncművészeti Főiskola – összevonásából megalakuló, egységes művészeti egyetem működne állami finanszírozással. Emellett a koncepcióban a szakonkénti felvételi keretszámok frissítésén és munkaerő-piaci szempontokat figyelembe vevő ésszerűsítésén túl felvetődött például, hogy a jelenleginél kevesebb intézményben képezzenek például jogászokat, de ugyanígy kordában szeretnék tartani az agrár-, a kommunikációs és a közgazdászképzéseket is.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (4):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2011. május 5. 08:48
4 doncsecz

Szerintem a felszámolás majd a mi egyetemünket is érinteni fogja Szombathelyen. A szlavisztika szak például állami támogatottsága már jó ideje csökken.

12 éve 2011. május 5. 01:47
3 Annie

nevezzük át a Széll Kálmán tervet Moszkva tervre. úgyis kezd olyan érzésem lenni, mintha megint onnan dirigálnának.

12 éve 2011. május 4. 22:03
2 tenegri

Nem lehetne végre egy kicsit nem fenekestül felforgatni a felsőoktatást? Minden új ember azonnal rajta akarja hagyni a keze nyomát, s az állandó és folyamatos változtatás állandó és folyamatos rombolással jár. Egy kicsit békén kellene már hagyni, hadd működjön már egy keveset, hadd taposson ki magának egy bejáratott utat az adott keretek között. Lehet, hogy nem ideálisak mindenhol ezek a keretek, de az oktatás hosszú távú dolog, létkérdés benne egy jókora mértékű állandóság - a folytonos változtatgatás (bármilyen jószándékú lenne is akár) csak árt, főleg ha leginkább csak hasraütős ötletbörzének tűnik. A békén hagyással kialakulhatnak a működő, bejáratott utak még a nem tökéletes keretek között is, ami nagyon fontos a kiszámíthatóság miatt. Nem lehet úgy oktatni, hogy senkinek fogalma sincs róla mi lesz nem csak hogy 5 vagy 10 éve múlva, de egy év vagy akár pár hónap múlva sem.

12 éve 2011. május 4. 17:36
1 tdk.112

"Az egyetemi-főiskolai struktúra átalakítása a dokumentum szerint a Széll Kálmán Terv miatt szükséges..."

Azért az röhej, hogy a Széll Kálmán Tervre úgy tekintenek, mintha valami isteni útmutatás lenne...