0:05
Főoldal | Rénhírek

30 ezerre csökkenhet az államilag finanszírozott létszámkeret

A kormány által kidolgozott Széll Kálmán Terv felsőoktatásra vonatkozó programja alapján már jövő évtől fokozatosan csökkentik az állami finanszírozásban részesülő hallgatók számát, amely keret három év múlva majdnem felére módosul majd a mostanihoz képest.

Edupress | 2011. április 19.

A konvergenciaprogram megalkotói szerint ezek a döntések a tanulólétszám folyamatos csökkenése, valamint az egyes szakokon a túlzott munkanélküliség enyhítése miatt indokoltak. A Széll Kálmán Terv emellett 2013-tól több szak estében kötelezővé tenné az emelt szintű érettségi vizsga letételét. Erre a képzés minőségjavítása érdekében van szükség – olvasható a programban. De sor kerül még a képzési szerkezet belső összetételének átalakítására, amellyel a kabinet nagyobb arányt biztosítana a természettudományos és műszaki képzéseknek.

Jelentős változás várható még a finanszírozás módját, kedvezményezettjeit, jogcímeit, valamint egyéb paramétereit illetően is, mely révén az állami támogatások az állami feladatellátás biztonságát szolgálják majd. A Széll Kálmán Terv emellett felszólít a felsőoktatás szervezeti és intézményi struktúrájának racionalizálására, valamint a feladatellátás hatékonyságának javítására is.

A konvergenciaprogramban foglaltakkal kapcsolatban Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke elmondta: a struktúraátalakítással jól járnának a hallgatók is, hiszen így a piacképes képzések felé terelné a fiatalokat az állam. Ugyanakkor hozzátette, hogy a nemzetközi adatok szerint a hallgatói létszámcsökkenés hosszú távon nem növeli a gazdaság teljesítőképességét.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!