0:05
Főoldal | Rénhírek

Jobb lehetőségeket kell biztosítani a doktoranduszoknak

A tehetségek felismerésével és pályára állításával együtt jár az agyelszívás kockázata, ezért a doktoranduszok között a legjobbaknak biztosítani kell plusz egy évet kutatásaik befejezésére - mondta el a készülő felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban az Aktív Szemeszternek Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) elnöke.

Edupress | 2010. november 24.

A 30. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) kapcsán kiemelte: a magyar felsőoktatásban a jelenlegi mintegy 15 ezer tudományos munkát végző fiatallal szemben legalább kétszer ennyi kiemelkedő tehetség rejlik.

Mivel a tudományos diákköri (TDK) tevékenység, illetve az OTDK egyik legnagyobb feladata, hogy a felsőoktatás tömegesedése ellenére is jobb helyzetbe hozza a tehetségeket, kiemelten kezelik a fiatalok elvándorlásának, agyelszívásának megelőzését – mondta el az Aktív Szemeszternek adott interjúban Szendrő Péter, az OTDT elnöke. Hozzátette: jó megoldásnak tűnik a doktoranduszok számának növelése, mégis inkább a lehetőségeik gyarapítására kell fókuszálni, vagyis olyan infrastruktúrát kell biztosítani számukra, hogy érezzék: itthon élni, alkotni jó és gyümölcsöző. Miután a legjobb eredménnyel végző doktoranduszok 90 százaléka TDK-s hallgatóként kezdte, fontos támogatni őket: a legjobbaknak biztosítani kell plusz egy évet, ha nem tudták befejezni kutatásaikat a három év alatt. Ez már az új felsőoktatási törvénytervezet tükrében realitás. Emellett a fiatal tehetségek itthon tartása azzal is elősegíthető, ha a Bologna-folyamat széttöredeztető hatásának feltételei között is jobb helyzetbe kerül, folyamatossá, hatékonyabbá válik a mester-tanítvány viszony – emelte ki az OTDT elnöke.

A természettudományos képzések népszerűbbé tétele kapcsán Szendrő Péter beszélt arról is, hogy a jobb kísérleti körülmények megteremtésével, másrészt a reáltantárgyakat – fizika, kémia, biológia – tanító jó középiskolai tanárok jobb felkészítésével, lehetőségeik bővítésével, presztízsének növelésével lehetne azt népszerűvé tenni. Ennek megvalósítására a megoldás pedig a gyakorlatorientált tömegoktatás és az elméleti felkészítésben erős elitképzés közötti egyensúly megteremtése, valamint az osztatlan és korszerű tanárképzés lenne – fogalmazott a szakember.

A jövő tavasszal 30. alkalommal megrendezendő OTDK kapcsán Szendrő Péter kitért arra is, hogy a tudományos munkát végző TDK-sokkal szemben sokkal több kiemelkedő tehetség van azonban a főiskolákon és az egyetemeken, ezért elengedhetetlen a közfigyelmet és a felsőoktatás finanszírozását jobban a tehetséggondozás irányba fordítani. Ezen megoldandó feladatok mellett az OTDT elnöke elmondta: a jövőben nagy hangsúlyt akarunk helyezni a tudományterületek „összebarátkoztatására” is. Vagyis elmozdulunk az igényes interdiszciplinaritás irányába, úgy hogy az ne menjen a „tiszta” diszciplínák versenyeinek rovására – jegyezte meg.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!